Кримські волонтери розробили для ЗСУ дрон «Канюк»

Кримські волонтери розробили для ЗСУ дрон «Канюк»

Фото, відео
Укрінформ
Волонтери з тимчасово окупованого Криму розробили спеціально для Збройних сил України дрон "Канюк". Він запускається з катапульти та розганяється до 300 км за годину, а також може нести велику масу заряду.

Про це повідомив один із авторів ідеї створення безпілотника, голова ГО "Актив Криму" Руслан Жаднов "Суспільному Крим", передає Укрінформ.

За його словами, волонтери повністю з нуля робили креслення дрона. При створенні дивились відео у відкритому доступі та вивчали нутрощі російського БпЛА "Орлан", який збили українські військові. Бойову перевірку дрон пройшов уже на фронті.

"Канюк" названий на честь однойменної хижої пташки.

Один із розробників дрона Андрій Брюханов заявив, що він запускається з катапульти, потім його веде оператор за допомогою камери та приладів керування. На момент удару безпілотник може розігнатись до 300 км за годину, а також несе у собі заряд від РПГ. Сам "Канюк" важить 10-12 кг.

"Його перевага це, можна сказати, швидкість і дальність. Порівняно, наприклад, з невеликими дронами, він може нести добрячу масу заряду", — зазначив він.

Дальність польоту "Канюка" становить 70 км. Дрон відносно недорогий, собівартість одного сягає 5 тисяч доларів. Фінансується з волонтерських зборів. За наявності матеріалів безпілотник збирають за тиждень.

"Основна ціль, яку ми з початку собі ставили, — це допомагати військовим на південному напрямку, тому що ми самі кримчани. Нам, звісно, хочеться, щоб там був успіх. Намагалися туди, а там і на східний напрямок, по-різному... І ми для себе ставимо ціль - зробити дрон, який буде долітати до будь-якої частини Криму", — розповів Жаднов.

Читайте також: У Вінницькому виші розробили прототип наземного дрона для транспортування поранених

Усього на фронт громадська організація "Актив Криму" передала близько десяти таких дронів та вже має позитивні відгуки від військових на Херсонському напрямку, а саме від 36 бригади морської піхоти, де служить чимало кримчан.

Раніше Укрінформ повідомляв, що волонтери зі швейцарської організації "Ukrainehilfe" Торстен та Ксенія Прієве відгукнулися на збір Укрінформу та привезли в Україну три дрони Mavic-3 для 72 ОМБРГ "Чорні запорожці".

У грудні 2023 року Укрінформ оголосив благодійну лотерею зі збором на три "мавіки" для "Чорних запорожців".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-