Історичні назви вже повернули 70 населеним пунктам у Криму - експерт

Історичні назви вже повернули 70 населеним пунктам у Криму - експерт

Укрінформ
На сьогодні 70 з майже 1500 населених пунктів тимчасово окупованого Криму відновлено історичні назви. 

На цьому наголосив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв на пресконференції про проміжні результати інформаційної кампанії «Повернемо назви - повернемо Крим», передає кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні у Криму вже 70 населеним пунктам із майже 1500 відновлено історичні назви", - сказав Барієв.

За його словами, це стало можливим завдяки Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який набрав чинності влітку 2023 року. Документ надав правову рамку для процесу деколонізації в Україні, який було розпочато після повномасштабного російського вторгнення. Пропозиції на виконання цього закону мають бути надані державним органам у січні 2024 року.

Барієв навів приклад селища Красногвардійського, якому повернули історичну назву Курман, а селище Октябрьскоє тепер називається Біпулар."Тепер в офіційних документа потрібно використовувати саме ці назви", - підкреслив голова правління КРЦ.

Читайте також: Нацкомісія пропонує змінити назви 225 населених пунктів у Криму

Щодо повернення історичної назви Ак'яр місту Севастополю, за словами експерта, потрібно провести велику законодавчу роботу, навіть внести зміни до Конституції Ураїни. "Назва Севастополь зазначена в Основному законі Україні як окрема адміністративна одиниця. Але ми шукаємо рішення, як це зробити під час війни", - сказав він.

Експерт нагадав, що Україна вже має досвід повернення історичних назв населеним пунктам Криму. За часів Незалежності України на півострові було відновлено чотири назви: Партеніт, Коктебель, Інкерман та Сарибаш.

Як повідомлялося, географічним назвам у Криму повернуть історичні найменування кримськотатарською мовою.

Фото: Вікіпедія Vyacheslav Argenberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-