Нацкомісія пропонує змінити назви 225 населених пунктів у Криму

Нацкомісія пропонує змінити назви 225 населених пунктів у Криму

Укрінформ
Нацкомісія зі стандартів державної мови визначила населені пункти у тимчасово окупованому Криму, назви яких потребують змін або ж обгрунтування доцільності збереження поточних назв.

Про це йдеться у рішенні №231 Національної комісії зі стандартів державної мови, передає Укрінформ.

«Національна комісія зі стандартів державної мови на засіданні вирішила схвалити Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови в Автономній Республіці Крим згідно з додатком», - йдеться в рішенні.

Згідно з додатком, комісія визначила для змін назви 225 населених пунктів у Криму.

Читайте також: Кабмін за пів року має провести роботу із перейменування топонімів у Криму – Чубаров

Зокрема, пропонується змінити назви семи сіл, які не відповідають правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови.

Так, назву с. Передущельне рекомендується змінити на Передущелинне, с. Перепілкіне – на Перепілчине, с. Просторне – на Просторе, с. Новозбур’ївка – на Новозбуріївка, с. Токарєве – Токареве, с. Рибаче – Рибацьке, с. Пироговка – Пирогівка.

Також пропонується змінити 185 назв сіл, селищ, міст, які не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики. Це такі назви, як с. Рєпіне, селище міського типу Научний, с. Суворове, Ломоносове та інші.

Щодо цієї категорії комісія не запропонувала назв, а рекомендує їх визначити «в установленому законом порядку».

Окрім того, комісія пропонує змінити 33 назви населених пунктів, які можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики. Це такі назви, як Красногірське, Яковлівка, Краснодарка та ін. У цій категорії комісія пропонує обґрунтувати доцільність збереження поточних назв або запропонувати нові в установленому законодавством порядку.

Читайте також: Окупанти депортують усіх політв’язнів із Криму у далекі регіони РФ — Чубаров

Як повідомлялося, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив переконання, що повернення в Криму історичних топонімів посилить позиції Української держави на півострові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-