Двох «суддів» з Криму обвинувачують у депортації українців з півострова

Двох «суддів» з Криму обвинувачують у депортації українців з півострова

Укрінформ
Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальні акти щодо «суддів» з тимчасово окупованого Криму за вчинення воєнного злочину."Судді" причетні до депортації українців з півострова. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Прокуратура Криму скерувала до суду ще два обвинувальні акти стосовно окупаційних суддів з Криму, які причетні до депортації мешканців півострова. Їхні дії кваліфіковано як воєнний злочин, тобто порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі", – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що після окупації півострова російськими збройними силами, судді почали працювати у незаконно створених Євпаторійському та Армянському міських судах Республіки Крим. Обвинувачені брали безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення у Криму, повідомили в прокуратурі.

Зазначається, що «судді» достовірно знали, що з 2014 року громадяни України, які мешкають на півострові мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вони ухвалили рішення про видворення українців з Криму.

Незаконні рішення були мотивовані нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території Російської Федерації». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

Читайте також: За держзраду заочно судитимуть «керівника служби виконання покарань» по Криму

Зазначене є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території, наголосили в прокуратурі.

Спеціальне досудове розслідування здійснено СУ ГУНП в АР Крим та місті Севастополі.

Раніше повідомлялося, що за державну зраду п'ятеро колишніх суддів з тимчасово окупованого Криму отримали заочно судові вироки – 12 і 13 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-