Крим треба включити до міжнародного механізму компенсацій за завдані Росією злочини - правозахисниця

Крим треба включити до міжнародного механізму компенсацій за завдані Росією злочини - правозахисниця

Укрінформ
Тимчасово окупований Крим має бути включений до міжнародного механізму компенсацій за спричинені РФ злочини.

На цьому наголосила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник під час презентації списку підозрюваних у переслідуванні кримських журналістів та блогерів у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми звертаємося до країн-партнерів для створення відповідних реєстрів і механізмів, які будуть включати обов'язково шкоду, яка була завдана агресією Росії саме з 2014 року. Сотні наших людей постраждали від злочинів Росії. Ми будемо добиватися того, щоб Крим був включений в міжнародний механізм компенсації, починаючи з 2014 року", - сказала вона.

Скрипник зазначила, що на сьогодні Україна має лише два міжнародні документи на рівні ООН та ЄС, які стосуються компенсації заподіяної Росією шкоди внаслідок агресії. Вони стосуються лише подій після 24 лютого 2022 року.

Читайте також: До переслідування журналістів у Криму причетні понад 90 злочинців - правозахисники

Також правозахисниця наголосила, що дуже важливо, щоб всі люди, які є жертвами російського терору, були відомі. За її словами, публічність - це один із механізмів, який допоможе покарати винних.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у тимчасово окупованому Криму за останні 9,5 року зареєстровані понад 5 тисяч порушень прав людини, і переважно вони стосуються представників кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-