Ташева: 45 кримських політв'язнів мають хронічні проблеми зі здоров'ям

Ташева: 45 кримських політв'язнів мають хронічні проблеми зі здоров'ям

Укрінформ
45 кримських бранців Кремля мають хронічні проблеми зі здоров'ям, 21 з них потребують невідкладної медичної допомоги.

Кожного тижня, особливо після початку повномасштабної агресії Росії в Україні, кількість політв’язнів в тимчасово окупованому Криму збільшується.

Про це завила постійна представниця Президента в Криму Таміла Ташева, виступаючи перед учасниками спеціального заходу у Брюсселі, який стосувався переслідування в тимчасово окупованому Криму та політв’язнів, яких окупанти незаконно утримують у в’язницях, передає Укрінформ.

«Наголосила на проблемі відсутності доступу до медичного обслуговування політв’язнів, адже 45 заручників мають хронічні проблеми зі здоров’ям, 21 з них потребують невідкладної медичної допомоги», - сказала Ташева.

При цьому постійна представниця Президента в Криму висловила свої співчуття сім'ям Джеміля Гафарова та Констянтина Ширінга, які загинули через жахливі умови ув'язнення у російських в'язницях та відсутність медичної допомоги.

Читайте також: Правозахисниця: На сьогодні відомі імена 15 кримських журналістів - бранців Кремля

Ташева наголосила, що кожного тижня, особливо після початку повномасштабної агресії Росії в Україні, кількість політв’язнів в Криму збільшується. За її словами, на сьогодні окупаційний режим незаконно утримує щонайменше 186 громадян України, приблизно 123 з них - кримські татари.

«Сьогодні ми бачимо зростаючу кількість арештів на території окупованого Криму через активний опір, який чинять українські громадяни російським окупантам», - підкреслила Ташева. При цьому вона згадала партизанські рухи, такі як «Жовта Стрічка», «АТЕШ», «Зла Мавка» та «Кримські бойові чайки», які чинять спротив загарбникам, а також про окремі випадки спротиву, які демонструють наші громадяни, наприклад, співаючи патріотичні українські пісні або зображуючи українську символіку в публічних місцях окупованого Криму.

Читайте також: Ташева: Крим - це не лише територія, це - люди, яких ми маємо повернути з окупації

«Вірю, що Крим обов’язково буде деокупований, а всі політв’язні звільнені з російського полону, а такі події як Парламентський саміт допоможуть прискорити цей процес та сприяти більш успішній реінтеграції півострова», - підсумувала постійна представниця Президента в Криму.

Раніше повідомлялося, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з 24 лютого 2022 року було засуджено щонайменше 78 кримських політв'язнів, сумарний термін вироків жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму склав понад 915 років.

Фото: Фейсбук/Ташева

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-