Журналістку Данилович позбавили знеболювальних у російській колонії – омбудсмен

Журналістку Данилович позбавили знеболювальних у російській колонії – омбудсмен

Укрінформ
Адміністрація колонії №7 у Зеленокумську Ставропольського краю РФ відібрала у політув’язненої громадянської журналістки з Криму Ірини Данилович знеболювальні, їй систематично відмовляють у медичній допомозі.

Про це у Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

За його словами, батько громадянської журналістки Броніслав заявив, що вона повністю втратила слух на ліве вухо.

«Він розповів, що коли його доньку етапували до колонії №7 у Зеленокумську Ставропольського краю, тамтешній лікар-терапевт мало того, що не відреагувала на її скарги, цинічно заявила, що «біль мине, коли вона оглухне». Більше того, адміністрація виправного закладу забрала в Ірини знеболювальні», - зазначив Лубінець.

Він вимагає від РФ припинити знущання над українкою, адже ненадання кваліфікованої медичної допомоги класифікується міжнародним правом як катування й тортури, що також є воєнним злочином.

За його словами, це також це є грубим порушенням Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною й соціальною радою ООН, і суперечить нормам Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Читайте також: Кримську журналістку Ірину Данилович етапували у Краснодар

Омбудсмен заявив, що Данилович та всі незаконно ув’язнені РФ українські громадяни мають бути негайно й беззастережно звільнені.

Як повідомлялося, 28 грудня 2022 року Данилович у Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Верховний «суд» Республіки Крим у відповідь на апеляційну скаргу зменшив термін перебування в колонії на один місяць - до 6 років 11 місяців.

Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

Фото: КримSOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-