У Криму фактично з нуля доведеться відновлювати всю систему кримінальної юстиції – Костін

У Криму фактично з нуля доведеться відновлювати всю систему кримінальної юстиції – Костін

Укрінформ
У Криму після його деокупації українським правоохоронцям фактично з нуля доведеться відновлювати всю систему кримінальної юстиції.

Про це на заході «Переддень третього саміту Кримської платформи» заявив генеральний прокурор Андрій Костін, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми розуміємо, що за стільки років окупації Криму і насадження окупаційних структур реінтеграція Криму у правовому вимірі буде складною. Фактично нам доведеться відновлювати з нуля всю систему кримінальної юстиції», - сказав він.

За словами Костіна, для ефективної реінтеграції потрібно буде одразу після деокупації Криму відновити у повному обсязі або у необхідному першочерговому обсязі всі елементи правоохоронної та судової системи - тобто, підготувати до роботи правоохоронців, експертів і суддів.

Читайте також: За «дискредитацію армії РФ» жителів Криму оштрафували на понад 12 мільйонів рублів – Костін

«Тому ми вже зараз опікуємося формуванням такого резерву. Тобто, ми розуміємо, скільки нам треба (людей – ред.) і разом з іншими органами правопорядку формуємо цей запит для того, щоб бути готовими (на момент звільнення Криму – ред.)», - зазначив Костін.

Генпрокурор поінформував, що з усіх кримських правоохоронних органів та органів правосуддя на підконтрольній українській владі території було частково відновлено лише прокуратуру, поліцію, СБУ, а також створено підрозділ ДБР.

«Тобто, у нас є база – і прокуратури, і СБУ, і поліції – але це невеликі підрозділи, які роблять те, що можливо. І нам треба буде (набрати – ред.) велику кількість людей. Треба буде сформувати ці підрозділи так, щоб вони могли відповідати на ті питання, які постануть (перед ними у подальшому – ред.)», - сказав очільник ОГП.

Він заявив, що іншим важливим питанням є верифікація судових рішень, які було за весь час окупації ухвалено на окупованій території.

Костін зазначив, що частку із рішень, ухвалених тими чи іншими особами у захопленому РФ Криму, становили засоби юридичного оформлення політичних переслідувань, але необхідно усвідомлювати, що там увесь цей час відбувалися і загальнокримінальні злочини.

На його переконання, лише за рахунок того, що суд, який з точки зору України є незаконним на території Криму, ухвалював вирок щодо, наприклад, вбивці або людини, яка займалася розбоєм, не можна цю людину просто звільнити з-під варти.

Генпрокурор пояснив, що тому і існує процес верифікації судових рішень.

Читайте також: Данілов: У разі застосування РФ ядерної зброї реакція світу має бути миттєвою

«У принципі, всі ці елементи так званого перехідного правосуддя сформовані, зокрема і за досвідом наслідків війн та конфліктів на території колишньої Югославії. Ми це вивчаємо, наші колеги цим постійно займаються, бо ми розуміємо, що нам треба буде ухвалювати деякі складні рішення», - поінформував очільник ОГП.

Як повідомлялося, у Верховній Раді України зареєстровано проєкт заяви про пріоритетні напрями державної політики у сфері деокупації, реінтеграції та відновлення АР Крим та м. Севастополь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-