У Києві провели благодійний показ фільму про депортацію кримських татар

У Києві провели благодійний показ фільму про депортацію кримських татар

Укрінформ
ГО "КримSOS" організувала благодійний показ документального фільму «1944. Крим. Депортація», зібрані кошти спрямують на підтримку 251 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це не просто історії про депортацію. Ці люди є свідками злочину, який так і не було покарано. Тому важливо ці історії знати, важливо їх документувати. Картина вийшла дуже емоційною, чутливою, вона пояснює, що таке депортація і що вона робила з людиною", - зауважила сценаристка Мавілє Халіл.

За її словами, прем'єра стрічки відбулася ще у 2019 році, однак вона й досі подорожує фестивалями. Фільм здобув нагороди в Туреччині, Греції, Індії.

«1944. Крим. Депортація» має три основні лінії: троє літніх людей пригадують, як о п'ятій годині ранку їм дали 15 хвилин на збори та вивезли - кого на Урал, кого в Узбекистан. На той час їм було по 10-12 років.

У фільмі також є елементи анімації. В її основу лягли картини одного з героїв стрічки Садиха Аджи-Селіма, який через малюнки задокументував події під час депортації: як діти росіян кидали камінням по вагонах, у яких перевозили кримських татар, і кричали "зрадники", як із друзями доводилося жебракувати і як на них спускали собак.

Історик Мартін-Олександр Кислий, зауважив, що депортація 1944 року стерла з пам'яті кримських татар всі попередні травми та трагедії, які випали на долю цього народу, зокрема Голодомор, який також був у Криму у 1932-1933 роках.

Водночас аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко підкреслив, що найбільш влучно описує трагедію кримськотатарського народу термін "сюргюн", що у перекладі означає "вигнання".

"Як на мене, можна було б започаткувати дискурс щодо більш коректної термінологічної оцінки цих подій", - сказав він.

Читайте також: МЗС України закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

Під час показу всі охочі могли внести донати на запасні батареї для 251 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, куди входить найбільше кримських татар.

Фільм має версії кримськотатарською та українською мовами. Першу озвучив актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, а другу - актор Андрій Самінін. Режисерами фільму стали Фатіма Осман та Юнус Паша. Фільм був створений за підтримки МКІП України та першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Фото: credo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-