Після визволення Крим має пройти «дружню мілітаризацію» – Ташева

Після визволення Крим має пройти «дружню мілітаризацію» – Ташева

Укрінформ
Після визволення від російської окупації Крим має бути максимально інтегрований в українську і європейську інфраструктуру та пройти «дружню мілітаризацію».

На цьому під час заходу «Пам’ятаємо історію — повертаємо територію» наголосила постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Однозначно Крим має бути максимально поєднаний з материковою частиною України і, звісно, має бути максимально вписаний в європейську інфраструктуру», - зазначила Ташева.

За її словами, це має бути економічно сильний український регіон, повністю вписаний в усі реформи, які відбулися в країні з 2014 р., і в гуманітарний простір.

Вона підкреслила, що на півострові має відбутися «дружня мілітаризація». Тобто Крим має повністю позбутися російського флоту, натомість бути вписаним в український контекст, з українськими Збройними силами, українським Військово-морським флотом, де військовий компонент правильно співіснує з цивільним життям.

Також представниця Президента в АРК зазначила, що Крим має бути туристично розвиненим регіоном, цілорічним курортом - але при цьому не обмежуватися стереотипом «море, гори, сонце», а стати територією, де розвиваються три корінні народи: кримські татари, караїми і кримчаки.

У свою чергу також присутній на заході голова Правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв наголосив на необхідності законодавчого забезпечення колективних і політичних прав корінних народів, таких як право на землю, мову, освіту, участь у представницьких органах, і зокрема - на самовизначення, тобто створення національно-територіальної автономії.

Читайте також: Росія за різних часів намагалася дистанціювати українців і кримських татар - Джапарова

Як повідомлялося, сьогодні в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв депортації кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-