Незаконно прибулих до Криму росіян видворятимуть за індивідуальними рішеннями – Ташева

Незаконно прибулих до Криму росіян видворятимуть за індивідуальними рішеннями – Ташева

Укрінформ
Міжнародне право не передбачає колективного видворення, тож росіян, які незаконно прибули до Криму за час його окупації, видворятимуть за індивідуальними рішеннями.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева.

«Усі російські громадяни, фактично, є колонізаторами, адже вони приїхали на окуповану територію змінювати її демографічний склад. Вони – співучасники злочину. І ми їх видворимо, якщо вони самі не виїдуть до звільнення території. Міжнародне право не передбачає колективного видворення – колективна депортація заборонена. Тож стосовно них будуть застосовані індивідуальні рішення», - зазначила Ташева.

Вона зауважила, що йдеться про громадян рф, які незаконно заїхали на територію України після 2014 року.

«Тому що всіх українських громадян у Криму, які стали жертвами примусової паспортизації, ми визнаємо громадянами України згідно з нашим законодавством. Це дуже важливо зазначити, бо російська пропаганда поширює відверту брехню, мовляв, із Криму будуть видворяти кримчан. Тож наголошую, що півострів мають залишити лише російські громадяни, які порушили умови в'їзду», - додала Ташева.

За її словами, після залишення території України вони матимуть змогу подати запит на проживання до українських міграційних органів. Певні категорії зможуть отримати посвідки на проживання на території України.

«Це стосуватиметься, приміром, представників корінного народу, які є репатріантами. Це тисячі людей, які у 2014 році розпочали процедуру отримання українського громадянства і не встигли цього зробити. Також це, наприклад, може стосуватися адвокатів політв'язнів, рідних незаконно ув’язнених, ще обмеженої категорії людей, які допомагали та підтримували весь час Україну», - зауважила постійна представниця Президента в АРК.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський зазначив, що росіяни тікатимуть з Криму, коли Сили оборони підійдуть до адміністративної межі з півостровом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-