Китай заохочує врегулювання «українського питання» шляхом переговорів — речник МЗС

Китай заохочує врегулювання «українського питання» шляхом переговорів — речник МЗС

Укрінформ
Китай продовжуватиме активно сприяти політичному врегулюванню "українського питання" шляхом переговорів.

Про це на брифінгу заявив речник МЗС КНР Ван Веньбінь, передає кореспондент Укрінформу.

«Стосовно української кризи Китай весь час дотримувався цілей і принципів Статуту ООН, мав об’єктивну і неупереджену позицію та активно заохочував мирні переговори. Китай... твердо виступає за мир, діалог і на правильному боці історії», - сказав речник, коментуючи візит голови КНР Сі Цзіньпіна до рф.

Він зауважив, що лідери Китаю і росії підписали спільну заяву, в якій наголосили на важливості врегулювання «української кризи» шляхом переговорів, висловились за необхідність дотримання цілей і принципів Статуту ООН та поваги до міжнародного права, а також «необхідності врахування законних інтересів безпеки всіх країн».

Як заявив речник МЗС, Китай не є «стороною кризи», не надавав зброю ні росії, ні Україні та «не має егоїстичного порядку денного щодо українського питання».

«Ми не стояли осторонь, не доливали оливи до вогню і не використовували ситуацію для отримання вигоди. Все, що ми зробили, зводиться до підтримки переговорів про мир», - зазначив Ван.

За його словами, Китай і надалі буде дотримуватись позиції щодо політичного врегулювання та закликати до «миру й діалогу».

Читайте також: Пропозиції Китаю не є мирним планом – посол Німеччини

«Ми продовжуватимемо працювати разом із рештою світу, щоб відігравати конструктивну роль у сприянні політичному врегулюванню українського питання», - сказав дипломат.

Як повідомлялося, Китай у роковини нападу росії на Україну представив свою «позицію щодо політичного врегулювання української кризи» із 12 пунктів. Їх обговорював із російським керівництвом голова КНР Сі Цзіньпін під час візиту до москви 20-23 березня. Ця «позиція» КНР була скептично сприйнята багатьма країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-