У Польщі та Словаччині дипломати поширили 110 тисяч українських книжок

У Польщі та Словаччині дипломати поширили 110 тисяч українських книжок

Укрінформ
У рамках проєкту «Українським дітям – українську книгу» в Польщі та Словаччині дипломати поширили 30 тисяч і 80 тисяч українських книжок відповідно.

Про це повідомили посли України в Польщі та Словаччині Василь Зварич та Мирослав Кастран на пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ми, станом на сьогодні, поширили близько 30 тисяч українських книг, у тому числі серед польських шкіл, оскільки знаємо, що близько 200 тисяч українських дітей навчаються в польських школах, і саме для польських шкіл ця українська книга насправді є великою цінністю», - зазначив Зварич.

Він поінформував, що, крім того, посольство відкрило у головній бібліотеці Мазовецького воєводства у Варшаві Українську поличку, та зауважив, що польська сторона дуже активно включилася в процес поширення української книги. «Міністерство культури і національної спадщини виділяє навіть кошти для того, щоб тут, у Польщі, видавці друкували книги українською мовою. Це справді величезна нам підтримка», - сказав посол.

Читайте також: У Києві презентують книжку «Як начинити гадюку салом»

Представник України у Словаччині зі свого боку заявив, що завдяки проєкту їм вдалося розповсюдити близько 80 тисяч примірників різноманітної української літератури. «Це і художня, і наукова, і дитяча. Здебільшого ця література розповсюджена нами серед центрів допомоги українцям у найбільших містах Словаччини – це Братислава, Трнава, Прящів, Кошице, у Ґабчіково», - зазначив Кастран.

Посол також відзначив, що українські дипломати створили книжковий хаб у складському приміщенні, щоб потім розповсюджувати книжки по всій Європі, і Словаччині зокрема. Крім того, посольству України вдалося відкрити Українські полички у трьох бібліотеках Словаччини та забезпечити книжками заклади, де навчають української мови.

Благодійну акцію «Українським дітям – українську книгу!» започаткували 15 березня 2022 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України.

Читайте також: Очевидець окупації написав книгу «Сни про Херсон»

Ідея акції – забезпечити підручниками та художньою літературою дітей, які, рятуючись від російської агресії, були змушені залишити свої домівки й тимчасово виїхати до безпечніших регіонів України та за кордон. До благодійної акції долучилися вітчизняні видавці з усієї України. Було зібрано 1 мільйон примірників книжок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-