Кримських політв'язнів Захтея та Шиптура утримують у центрах для іноземних громадян - Ташева

Кримських політв'язнів Захтея та Шиптура утримують у центрах для іноземних громадян - Ташева

Укрінформ
Політв'язнів Андрія Захтея та Миколу Шиптура, які відбули незаконні терміни покарання у кримській колонії, російські загарбники не випускають на свободу та продовжують утримувати у центрах для іноземних громадян.

Про це постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева повідомила в ефірі марафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Андрій Захтей, як і Микола Шиптур, знаходяться у місцях утримання мігрантів. Після того, як вони вийшли з колоній, їх одразу схопили і відправили в ці місця», – сказала вона.

Читайте також: Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в АР Крим

За її словами, наглядачі та керівництво центру, де утримують Захтея, кілька разів намагалися звинуватити його у непокорі.

«Ми дуже боїмося, що його можуть знову відправити у місце позбавлення свободи. У Андрія є проблеми з документами, і ми готуємо їх, щоби мати можливість максимально швидко його звільнити», – наголосила представниця Президента.

Водночас вона підкреслила, що у Шиптура всі документи на руках і його мали б давно звільнити.

Читайте також: Ташева розповіла, які заходи заплановані до Дня спротиву окупації Криму

«Тому, говорячи про кількість політв'язнів, ми продовжуємо називати цифру 181, адже Захтей та Шиптур не на волі», – додала Ташева.

Як повідомлялося, фігурант так званої «справи кримських диверсантів» Андрій Захтей вийшов на свободу із колонії 19 лютого. Його та ще 12 осіб затримали в Криму у серпні 2019 року, звинуватили нібито у підготовці терактів на півострові. Захтея засудили до 6,5 років, він підписав угоду зі слідством. Утримували спочатку в московському СІЗО, потім – у виправній колонії №1 у Сімферополі.

Микола Шиптур вийшов із кримської колонії 7 березня. Його затримали під час мітингу до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка у Севастополі 9 березня 2014 року. Окупанти засудили його до 10 років ув'язнення зі звинуваченнями у незаконному перевезенні зброї та замаху на вбивство службової особи. При розгляді апеляції покарання зменшили до 9 років. Відбував покарання у виправній колонії №1 у Сімферополі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-