Вінницькі поліцейські допомогли повернути вивезену до Криму українську дівчинку

Вінницькі поліцейські допомогли повернути вивезену до Криму українську дівчинку

Відео
Укрінформ
Вінницькі поліцейські допомогли матері повернути вивезену до окупованого Криму восьмирічну українську дівчинку.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Вінницької області, передає Укрінформ.

«У жовтні минулого року 8-річну дівчинку оголосили в міжнародний розшук. Згодом поліцейські з’ясували, що жінка, яка працювала на ворога, викрала та вивезла маленьку Маргариту до окупованого Криму. Завдяки кропіткій роботі поліції та волонтерів вдалось здійснити довгоочікувану евакуацію та повернути донечку мамі», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що війна застала Маргаритку та її тата у селі Червоний Маяк Бериславського району на Херсонщині, яке згодом окупували російські військові. Мама дівчинки поїхати на окуповану територію і забрати її не могла, позаяк нещодавно народила третю дитину.

У жовтні матір дівчинки, 33-річна жителька Тульчинського району, звернулася до поліції і повідомила, що після розлучення з батьком Маргарити дівчинка залишилась проживати із ним у селі, яке згодом окупували російські війська. Дитина відвідувала школу.

Під час окупації Бериславського району мама втратила зв’язок із донькою та її батьком.

Поліцейські розшукали вчительку дівчинки, яка суттєво допомогла їм. Жінка розповіла оперативникам усе, що знала про долю та шлях Маргаритки.

Як з’ясувалось, дівчинка потоваришувала із сусідською дитиною, мама якої працювала на окупаційну владу. Маргарита часто відвідувала подругу і кілька разів залишалась на ніч. Одного разу батько прийшов забрати доньку, проте чоловікові її не віддали, аргументуючи це турботою про безпеку дитини. Спільниця росіян, знаючи що деокупація і відповідальність за співпрацю із ворогом неминучі, вирішила втікати до тимчасово окупованого Криму та забрати із собою Маргариту.

Однак плани втікачки не реалізувались. Їх не впускали до Криму через відсутність на дівчинку документів. Тому жінка залишила дитину на ворожому блокпосту, а сама із рідною донькою втекла.

За покинутою дівчинкою приїхала інша працівниця Бериславської окупаційної адміністрації та забрала її до себе. Розуміючи, що дитину без документів знову не випустять, вона разом з російськими військовими прийшла до рідних, та, погрожуючи зброєю, забрала свідоцтво про народження Маргарити.

Читайте також: В Україні з початку війни знайшли 9845 дітей

Згодом жінка домовилась зі знайомою кримчанкою про перевезення дитини до Феодосії.

Розуміючи, що здійснити поліцейський супровід матері до Криму неможливо, правоохоронці залучили до справи волонтерів, які допомогли жінці повернути дитину додому.

Читайте також: росія робить усе, щоб українських дітей не вдалося повернути додомуЛубінець

Матері дівчинки довелося діставатися до Феодосії два тижні, по свою дитину жінка їхала через Польщу, білорусь, росію, а разом повертались додому через росію, Латвію, Литву та Польщу. Завдяки спільним зусиллям правоохоронців та волонтерів родина тепер разом.

Як повідомлялося, за даними Національного інформаційного бюро, від початку повномасштабної війни на територію рф з України вивезені понад 14 тисяч дітей, з них повернути вдалося близько 130.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-