Робота для українців у Європі: де можна знайти та скільки заробити

Робота для українців у Європі: де можна знайти та скільки заробити

Укрінформ
Йдеться про працевлаштування громадян України в Польщі, Чехії, Румунії та Нідерландах

Попри післясвятковий період, слабкий сезон на виробництві та невелике уповільнення економіки, вакансії для громадян України в Європі наразі є, хоча їхня кількість відчутно зменшилася порівняно з передноворічним попитом на роботу іноземців.

Європейські роботодавці працевлаштовують громадян України, які виїхали до Європи через війну, на основі робочих віз і статусу тимчасової охорони.

У Міграційній платформі EWL (Варшава) Укрінформу повідомили про доступні для українців вакансії за кордоном у лютому, що не потребують спеціальних навичок і, часто, знання місцевої мови.   

ПОЛЬЩА

Робота для українців у Польщі є у провідних галузях, де зазвичай працевлаштовуються громадяни України, зокрема й ті, які рятуються від війни в Україні. Йдеться про вакансії у сфері логістики, де шукають працівників складів. Щоправда, після свят їх помітно поменшало у зв’язку зі спадом кількості онлайн-замовлень. Також є робота в автомобільній галузі, якій бракує працівників. Більше вакансій з’являється на підприємствах харчової промисловості, що готуються до літнього сезону, як-от у виробництві морозива. З 1 січня у Польщі підняли мінімальну зарплату до 3490 злотих (29,7 тис. грн) брутто (З усіма відрахуваннями, які потрібно буде платити до різних фондів, – Ред.),  а в липні очікується ще одне підвищення – до 3600 злотих (30,7 тис. грн) брутто.

Середня зарплата для працівників, які виконують просту фізичну роботу, що не потребує знання польської мови, становить 4000-4400 злотих (34-37 тис. грн).

РУМУНІЯ

У Румунії роботу для українців можна знайти на логістичних складах і виробництві. Зарплати в Румунії порівняно з іншими країнами Європи нижчі. Тому ця країна намагається конкурувати завдяки кращим умовами для біженців з України, щоб закривати вакансії і одночасно дати їм роботу у складний час.

Деякі роботодавці запрошують на роботу жінок з України, пропонуючи безплатне житло та купони на харчування із середньою місячною зарплатою 550 євро (22 тис. грн). Наприклад, один з автомобільних гігантів пропонує роботу виключно для українських жінок, які можуть приїхати до країни разом з дітьми. При цьому, за проживання дітей теж не треба платити. Жінки самостійно організовуються по змінах, і поки одні працюють – інші доглядають за дітьми. Таким чином вони можуть не хвилюватися за безпеку дітей та одночасно заробити, займаючись простою фізичною роботою з виготовлення складових для автомобілів, що не потребує спеціальних навичок.

Автомобільна промисловість Румунії пожвавила свою роботу після пандемії. Як свідчить галузеве дослідження, одне з найбільших побоювань третини роботодавців автомобільної галузі в контексті війни в Україні – повернення працевлаштованих українців на батьківщину та зменшення кількості іноземних працівників. Тому таким чином автопідприємства у Румунії намагаються конкурувати з подібними заводами в інших європейських країнах, де громадян України працевлаштовують на схожу роботу.

ЧЕХІЯ

У Чехії ситуація з роботою на цей час подібна до польської. Певний вплив на ринок праці мають енергетична криза, війна в Україні, а також сезонний спад виробництва. Зараз Чехія потребує працівників логістичних складів для збору деталей кондиціонерів, вентиляторів і кондиціонерів для автомобілів, а також для комплектування товарів.

Значна більшість роботодавців пропонує безплатне житло для своїх працівників. Деякі підприємства забезпечують своїх працівників безкоштовним харчуванням або за пільговими цінами. Це робота, яка не вимагає знання чеської мови та досвіду. У місяць можна заробити – 25-28  тис. крон нетто (42,1-47,2 тис. грн)

НІДЕРЛАНДИ

У Нідерландах громадян України працевлаштовують на підприємствах з виробництва м’ясної продукції та на логістичних складах із зарплатою 1800 євро на місяць брутто (72.2 тис. грн).

Це також робота, яка не потребує спеціальних навичок чи знання мови. Натомість часто вимогою роботодавців є наявність посвідчення водія, щоб мати можливість доїхати на роботу на службовій машині, яку дають працівникам.

Крім того, працевлаштуватися можуть ті, хто має статус тимчасової охорони, виданий Нідерландами, а також місцевий аналог ідентифікаційного коду (BSN).

Громадяни України з досвідом роботи у гастрономічній сфері та зі знанням англійської мови на комунікативному рівні можуть працевлаштуватися кухарями або офіціантами й отримувати зарплату 1900-2000 євро нетто (76,2-80,2 тис. грн).

Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-