В Україні ухвалили перший вирок за воєнний злочин у Криму

В Україні ухвалили перший вирок за воєнний злочин у Криму

Укрінформ
Український суд ухвалив перший вирок за воєнний злочин, вчинений у тимчасово окупованому Криму. Засуджено двох колишніх працівників СБУ, які катували активіста Євромайдану Олександра Костенка.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у Телеграмі прокуратура АРК та м. Севастополь.

"Це перший вирок за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) з початку міжнародного збройного конфлікту в Криму. Прокурори в суді довели, що засуджені ув’язнили та катували українського активіста Євромайдану Олександра Костенка", – поінформував керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний.

Як зазначається, двох колишніх працівників СБУ Криму заочно засудили до 9 та 10 років позбавлення волі.

Читайте також: З початку повномасштабної війни зареєстровані 76 583 злочини рф - Офіс генпрокурора

У прокуратурі повідомили, що після окупації Криму вони почали співпрацювати з ворогом та перейшли на службу до так званого управління фсб рф по Республіці Крим та м. Севастополь.

"На початку 2015 року "співробітники фсб" у м. Сімферополь викрали, а надалі ув’язнили українського активіста, учасника Революції Гідності Олександра Костенка. До нього застосовували катування електричним струмом, фізичне насильство та погрози. Такими методами засуджені намагалися отримати зізнання у злочині, якого активіст не вчиняв, а саме у завданні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу "Беркут" у 2014 році на Майдані Незалежності у м. Києві”, – розповіли у прокуратурі.

Через кілька місяців окупанти вже розпочали "суд" над потерпілим. Обвинувачення проти нього представляла колишня окупаційна "прокурорка" Криму Наталія Поклонська. Пізніше за цю справу вона отримала звання "генерала".

Читайте також: З’явилися супутникові знімки, як росіяни окопуються на півдні Криму

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого 2015 року двоє співробітників фсб рф викрали Олександра Костенка біля його будинку в Сімферополі. Його катували, звинувативши у тому, що 18 лютого 2014 року у Києві Костенко нібито завдав тілесних ушкоджень співробітнику кримського спецпідрозділу "Беркут".

Політв'язень свою провину не визнав. Окупаційний "суд" призначив йому 3,5 роки ув'язнення. Кримчанина тримали у російській виправній колонії м. Кірово-Чепецька. Після закінчення терміну та звільнення з серпня 2018 року Костенко жив у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-