Україна переглядатиме практично всі рішення окупаційних судів у Криму – Ташева

Україна переглядатиме практично всі рішення окупаційних судів у Криму – Ташева

Укрінформ
Після деокупації Криму доведеться переглядати практично всі рішення "судів", ухвалені упродовж понад восьми років окупації росією українського півострова.

Про це постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева написала у колонці для "Української правди", передає Укрінформ.

"Ймовірно, переглядати доведеться практично всі рішення, які окупаційні суди винесли протягом більш як 8 років окупації півострова. Але попереду процедура, почерговість та пріоритетність перегляду", – зазначила вона.

За її словами, передусім ітиметься про справи щодо порушень прав людини та ті, в яких однією зі сторін були окупаційні адміністрації.

Ташева наголосила, що всі політв’язні, які перебувають у місцях несвободи через сфальсифіковані звинувачення від окупантів з вироками окупаційних судів, будуть звільнені навіть без перегляду справ.

Так, станом на зараз в окупованому Криму заарештовано та засуджено щонайменше 155 громадян України, яких утримують на півострові чи у рф, 109 із політв’язнів – кримські татари.

"Ми говоримо про абсолютно абсурдні звинувачення в "тероризмі", які висунули проти кримськотатарських активістів, серед яких Сейран Салієв, Сервер Мустафаєв, Емір-Усеїн Куку, Сервет Газієв та десятки інших. Також добре відомі справи про так звані "диверсії", за якими судили Нарімана Джеляла та братів Азіза і Асана Ахтемових. Їх позбавили волі на 17, 13 та 15 років відповідно", – зауважила Ташева.

Вона наголосила, що з початку повномасштабного вторгнення росія почала посилювати репресії, ухваливши зміни до законодавства та запровадивши нову статтю 20.3.3 КпАП рф про "дискредитацію зс рф", яку розповсюдили також на тимчасово окуповані території. Так, наразі відомо про понад 200 випадків адміністративних стягнень з українських громадян, яких "судили" за цієї статтею.

Читайте також: В окупованому Криму вирішили безкоштовно надавати землю учасникам війни проти України

"Прикладів та імен, на жаль, багато. Ми говоримо про всіх наших громадян, єдиним "злочином" яких була відмова від "русского мира" та вірність своїй державі, віросповіданню і культурі. Вони отримали "вироки" за те, що боролися проти окупантів, підтримували свій народ, виступали проти окупації, тримали інформаційний фронт, допомагали ЗСУ та своїй Батьківщині. Усі вони будуть звільнені. В Україні вже існує Закон про соціальну та фінансову допомогу політв’язням та їхнім родинам. Звісно, після деокупації ми будемо посилювати цю допомогу та реабілітацію для наших людей. Головна ціль всіх заходів – встановлення справедливості для громадян України", – акцентувала постійна представниця Президента в АРК.

Як повідомлялося, раніше Ташева заявляла, що розглядається варіант видворення всіх громадян рф після деокупації Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-