В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови – депутат

В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови – депутат

Укрінформ
В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови, це буде онлайн-платформа, що наповнюватиметься літературою.

Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат Рустем Умєров, передає Укрінформ.

«В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови. Це матиме вигляд онлайн-бібліотеки. Платформа поповнюватиметься науковою, художньою та іншою літературою», - йдеться у повідомленні.

Умєров подякував команді Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за таку ініціативу.

Як підкреслив парламентарій, це важливо, тому що ЮНЕСКО зараховує кримськотатарську до списку мов, які перебувають під серйозною загрозою.

«Маємо працювати над тим, щоб зберегти мову, культуру та самобутність корінного народу України — кримських татар», - зазначив Умєров.

Читайте також: Завданням України у цій війні є захист корінних народів - МКІП

Як повідомляв Укрінформ, Україна навіть в умовах широкомасштабної війни продовжує роботу щодо захисту прав і розвитку корінних народів, зокрема, працює над програмами, які пов’язані з десятиліттям мов корінних народів світу.

У 2021 році був ухвалений Закон України «Про корінні народи України», яким було визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький. Вони не мають власного державного утворення за межами нашої держави.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну створило суттєві ризики для збереження унікальних культур корінних народів.

Генеральна Асамблея ООН оголосила період 2022 - 2032 років Міжнародним десятиріччям мов корінних народів з метою привернення уваги до проблеми втрати таких мов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-