Ташева нагадала Шредеру, що Крим ніколи не був «русским»

Ташева нагадала Шредеру, що Крим ніколи не був «русским»

Укрінформ
Постійний представник Президента України в АРК Таміла Ташева наголосила, що Крим ніколи не був "русским", а заяви колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера містять російський колоніальний наратив.

Про це вона написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Абсолютно російський колоніальний наратив, який ширить пан Шредер про те, що за винятком кримських татар (яких він назвав меншиною), регіон є російським. Хочу нагадати, що Крим ніколи не був "русским", - написала Ташева.

Вона наголосила, що кримські татари становили більшість населення Криму на початку 18 ст. - 95,1 %, але поступово з колонізаторською політикою російської імперії частка корінного народу зменшувалась. Після першої анексії Криму Катериною ІІ 1783 року кримських татар було 87,6 %, а далі почались переслідування інтелігенції, витіснення корінного народу. Остаточним "завершенням" кримськотатарського питання мав стати геноцид кримськотатарського народу, депортація 1944 року - коли на півострові не залишилось жодного кримського татарина.

"Україна точно відновить справедливість щодо Криму і кримських татар, перші кроки вже зроблені - стратегія деокупації, Кримська платформа, закон про корінні народи, і стратегія розвитку кримськотатарської мови і інші проєкти законів, які ми зараз готуємо. Але чим ближче до нашої перемоги, тим частіше і з певною періодичністю будуть з'являтися такі прокремлівські висловлювання. А Крим як важливий стратегічний об'єкт, військова база з можливістю впливати і контролювати весь Чорноморський регіон, як символ "переможного" путіна, як "колиска православ'я" (культ Херсонесу) - росії дуже потрібен", - додала Ташева.

На її думку, повернення під контроль України Криму буде особистою поразкою, крахом для путіна. Водночас Ташева переконана, що нинішня повномасштабна війна, яка призвела до глобальної кризи, є наслідком відсутності належної реакції в 2014 році на окупацію Криму.

У цьому зв'язку постпред Президента наголосила, що стратегічно важливо, щоб Крим був під контролем України, адже перебування росії в Криму - "це постійна небезпека для всього регіону і світу". Адже весь світ побачив, яку трагічну роль відіграв мілітаризований Крим у повномасштабному нападі росії.

Читайте також: У Криму росіяни призивають до армії навіть студентів, які мають відстрочку – Ташева

Ташева нагадала, що війна розпочалась не 24 лютого, а 8 років тому, і завершиться з поверненням усіх наших територій.

"Тому дуже важливо, що минулого року з ініціативи Президента була започаткована Кримська платформа, до якої приєдналось 48 країн та організацій, а цього року, навіть після початку повномасштабної війни, ми продовжуємо працювати в цьому форматі. 23 серпня відбудеться 2-й саміт в онлайн-режимі, в жовтні - парламентський саміт", - зазначила постпред, висловивши переконання, що до Кримської платформи приєднаються й інші країни.

Читайте також: Зеленський: Поступово відновимо справедливість і щодо нашого Криму

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський назвав огидною ситуацію, коли колишні лідери держав із європейськими цінностями працюють на росію, яка воює проти таких цінностей.

Так він висловився після заяв ексканцлера Німеччини Герхарда Шредера, який мав розмову з російським президентом владіміром путіним і передав публічно його тези про начебто бажання дипломатичного врегулювання ситуації з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-