З окупованих громад на Харківщині евакуювали ще понад 800 людей

З окупованих громад на Харківщині евакуювали ще понад 800 людей

Укрінформ
На Харківщині сьогодні, 4 липня, з окупованих громад через Печенізьку дамбу евакуювали понад 800 людей.

Про це повідомляє у Телеграмі пресслужба Борівської селищної ради, передає Укрінформ.

"Жителі окупованої громади не полишають спроб виїхати з окупації. Сьогодні відбулась чергова евакуація через Печенізьку дамбу. З кількох громад, включно з Борівською, виїхали понад 800 людей", - йдеться у повідомленні.

У селищній раді зазначили, що кожного понеділка евакуація стає все складнішою через обстріли в цьому районі. Проте протягом шести проведених евакуацій жодна людина з числа евакуйованих не постраждала завдяки злагодженій роботі волонтерів, силовиків, органів влади та гарній підготовці до евакуації самих мешканців. Чи будуть можливими наступні евакуації, невідомо, все залежить від безпекової ситуації та поведінки ворога.

У громаді наголошують, що борівчани, які виїхали, намагаються допомагати та підтримувати тих, хто залишився, передаючи на окуповану територію найнеобхідніше. На жаль, передати гуманітарну допомогу не завжди вдається, бо це потребує значних зусиль багатьох відчайдушних людей та загрожує численними ризиками. Наступна передача гуманітарного вантажу в Борівську громаду запланована на 13 липня. Ті, хто має гостру необхідність передати посилку рідним чи близьким, можуть заповнити онлайн-форму. З ними зв‘яжуться волонтери.

"Великою проблемою тимчасово окупованої громади залишається непрацююча банківська система та відсутність можливості перевести гроші у готівку. У найбільш скрутному становищі у цій ситуації опинилися люди похилого віку, які є маломобільними і не мають можливості їздити в іншу область та платити відсотки, щоб отримати свої ж гроші", - зазначають в селищній раді.

Читайте також: Ворог вранці завдав ракетного удару по Харкову - зруйнована школа

Утім нагадують, що всім пенсіонерам, які отримують пенсію через банки, українська пенсія нараховується на їхні пенсійні рахунки в повному обсязі. А тим, хто отримував пенсію через Укрпошту і на даний час не отримує кошти через те, що знаходиться на окупованій території, пенсію нараховують і перераховують на автоматично відкриті рахунки в Ощадбанку. Як тільки пенсіонер виїжджає на підконтрольну Україні територію, він може особисто зняти свою пенсію у відділенні Ощадбанку за всі місяці.

Як повідомляв Укрінформ, у Борівській громаді, яка повністю захоплена з 14 квітня, російські війська знищили та пограбували школи, вивозять майно з приватних будинків. Розграбовано сільськогосподарські підприємства, від фермерів вимагають продовжувати роботу після перереєстрації, за відмову погрожують «націоналізацією» майна. Час від часу, за попередньою домовленістю із загарбниками, через дамбу біля смт Печеніги вдається переправити гуманітарні вантажі на окуповану територію і вивезти звідти людей, які бажають евакуюватися. Але іноді росіяни зривають домовленості, обстрілюючи дамбу.

Борова межує з Ізюмщиною, де тривають запеклі бої, та окупованим Куп'янськом, а також із Луганською та Донецькою областями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-