«Суд» у Криму відхилив апеляцію на арешт громадянської журналістки Данилович

«Суд» у Криму відхилив апеляцію на арешт громадянської журналістки Данилович

Укрінформ
Окупаційний суд у Криму відхилив апеляцію на арешт громадянської журналістки та медсестри Ірини Данилович.

Про це повідомляє сайт "Ґрати", передає Укрінформ.

“Верховний суд Криму залишив медсестру та активістку Ірину Данилович під арештом, відхиливши апеляційну скаргу захисту”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Данилович працювала медсестрою в одному з пансіонатів селища Коктебель, а також співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Захищаючи інтереси медпрацівників на окупованому півострові, вона писала про порушення їхніх прав, наприклад, про невиплати за роботу з “ковідними” пацієнтами.

Своєю чергою уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила переконання, що рішення про арешт журналістки було ухвалене через "побоювання" судді, що у неї є український паспорт і вона зможе переховуватися.

Омбудсмен також звертає увагу на той факт, що протокол про затримання Данилович був складений лише 7 травня, хоча затримали її 29 квітня.

За її словами, дії росіян порушують положення Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно із якою кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Європейської конвенції з прав людини.

Як повідомлялося, вранці 29 квітня, коли Данилович поверталася додому з роботи, до неї під'їхав автомобіль, з якого вийшли четверо чоловіків у цивільному одязі, заштовхали її в машину та повезли.

Згодом стало відомо, що громадянську журналістку викрали співробітники ФСБ і вона більш як тиждень провела у підвалі управління спецслужби на бульварі Франка у Сімферополі. Весь цей час рідні, друзі й адвокат Айдер Азаматов безуспішно шукали її в ізоляторах.

Данилович постійно допитували, зокрема із застосуванням поліграфа. Також дівчині погрожували вивезти її в ліс, якщо вона щось приховуватиме. Весь цей час її годували один раз на день. Згодом їй запропонували підписати якісь порожні бланки в обмін на визволення. Після того, як вона це зробила, їй повідомили, що у її сумці нібито знайшли двісті грамів вибухівки та відвезли до суду для обрання запобіжного заходу.

12 травня окупанти висунули підозру Данилович у незаконному "виготовленні, перевезенні або зберіганні вибухових речовин", що передбачає позбавлення волі від 6 до 8 років і штраф до 100 тисяч рублів (45 тис. грн).

Читайте також: Семедляєв: Адвокатів переслідують у Криму, оскільки вони "створюють труднощі правоохоронцям"

Київський районний "суд" Сімферополя заарештував її на 29 діб.

За даними організації КримSOS, громадянська журналістка Ірина Данилович відповідно до критеріїв Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) є політв'язнем, оскільки її викрадення й ув'язнення відповідає 3 з 5 критеріїв політичного переслідування.

Такі обвинувачення у придбанні, зберіганні чи перевезенні вибухових речовин раніше висувалися політв'язням Олегу Приходьку, Денису Кашуку та Юнусу Машаріпову.

Фото: Ірина Данилович / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-