Українців з тимчасово окупованих територій вивозять до Криму, щоб відправити у регіони рф

Українців з тимчасово окупованих територій вивозять до Криму, щоб відправити у регіони рф

Укрінформ
Під час так званих гуманітарних коридорів росія викрадає громадян України, відправляючи їх до Криму з перспективою вивезення у віддалені регіони рф.

Про це на брифінгу у медіацентрі “Україна” повідомила заступниця Представника Президента України в АР Крим Таміла Ташева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Під час так званих гуманітарних коридорів, які облаштовує російська федерація, викрадають наших людей із Маріуполя”, - повідомила Ташева.

За її словами, відомі випадки, коли люди самостійно виїжджають до Криму з окупованих територій, наприклад, із Херсонської області та Бердянська, оскільки виїхати у безпечну зону на материковій Україні неможливо.

Як зазначила Ташева, у людей, які їдуть до Криму з тимчасово окупованих територій, на адмінкордоні забирають український паспорт. Щодо них проводиться примусова реєстрація і вони отримують довідку про нібито пошук притулку в рф.

Заступник Представника Президента України в АРК розповіла, що їхнє відомство має в своєму розпорядженні документ, у якому повідомляється про квоти на розміщення українських біженців у тих чи інших регіонах росії.

"За їхніми документами, квота по Криму заповнена, у зв'язку з чим ми неодноразово наголошували нашим громадянам, що їм необхідно виїхати з території Криму через треті країни і по можливості не їхати на територію росії, наприклад, в такі віддалені регіони, як Сибір і Урал" , – повідомила Ташева.

За її словами, опиняючись у Криму, українці з окупованих територій, починають чинити опір російській владі.

“Відома ситуація, коли у місті Джанкої наші громадяни, депортовані з Маріуполя, провели акцію протесту з вигуками “Слава Україні!”, “Відпустіть нас додому!”. Це означає, що наші українські громадяни розуміють, куди їх привезли і куди можуть відвезти, намагаючись протистояти цьому”, - наголосила Ташева.

Щодо ситуації в Криму, зазначила вона, то попри те, що протягом 8 років окупації там заборонялися будь-які протести, проте вони таки є.

“У різних місцях Криму фіксуються протести проти російської агресії – це і Ялта, і Євпаторія, і Сімферополь. Люди виходять на одиночні пікети, їх затримують, дають їм адміністративні арешти або ж штрафують”, - повідомила Ташева.

Вона зазначила, що їй відомо про затримання в Криму як мінімум 10 осіб, яких окупаційні "суди" звинувачують у так званій "дискредитації російської армії".

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. З того часу війська РФ неодноразово порушували закони і звичаї ведення війни: обстрілюють мирне населення, в тому числі із забороненої зброї, використовують цивільних як «живий щит» тощо. Україна направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Фото: Stringer, AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-