В окупованому Криму переслідують активістів, які виступають проти війни рф в Україні

В окупованому Криму переслідують активістів, які виступають проти війни рф в Україні

Укрінформ
В окупованому Криму триває судове переслідування активістів, які протестують проти війни росії в Україні, виявлено щонайменше 7 таких випадків.

Про це повідомляє у Фейсбуці представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, передає Укрінформ.

"Низка рішень окупаційних судів у різних містах Криму останнім часом стосувалася цілого ряду місцевих активістів, які так чи інакше висловлювали незгоду з війною - від плакатів "Нет войне" до розбитих вікон у автомобілях із літерою Z", - йдеться в повідомленні.

За даними представництва, проти більшості активістів застосовують нову статтю щодо “дискредитації збройних сил російської федерації”, яка з’явилася в російському законодавстві після початку повномасштабної агресії росії проти України. Встановлено щонайменше 7 таких фактів.

Зокрема, одне з рішень винесено окупаційним судом Ялти проти Олени Гукової, яка була оштрафована на 30 тисяч рублів (близько 9 тисяч грн).

“У своєму виступі в окупаційному суді, який вона записала та виклала у відкритий доступ, Олена Гукова доводить, чому війна Росії на території України є саме війною, а не, як стверджує російська влада, "спецоперацією", говорить про розбомблений Маріуполь та Харків, смерті людей, а насамкінець стверджує, що “в Росії запанував найсправжніший фашистський режим”, - зазначили в установі.

У представництві нагадали, що 24 березня в окупованому Криму відбувся незаконний обшук та затримання голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу, учасника кримськотатарського національного руху Заїра Смедляєва. Його звинуватили у начебто умисній демонстрації "нацистської символіки" та "дискредитації збройних сил російської федерації". Окупаційний суд заарештував активіста на 2 доби і наклав на нього штраф у розмірі 40 тисяч рублів (близько 12 тисяч грн).

Раніше окупаційний суд Криму також арештував на 15 діб за демонстрацію “нацистської символіки” кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-