День рідної мови: в Україні відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською

День рідної мови: в Україні відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською

Укрінформ
У Міжнародний день рідної мови відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською мовою, який буде присвячений політв'язням Кремля Наріману Джелялову та братам Ахтемовим.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Він нагадав, що 1 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про корінні народи”, який, серед іншого, покликаний гарантувати мовні права корінних народів України.

"Однією з мов корінних народів України, що перебувають під серйозною загрозою зникнення, є кримськотатарська. Задля її підтримки та демонстрації загальнонаціонального та міжнародного єднання на захист корінного народу, що зазнає цілеспрямованих репресій та переслідувань з боку російської окупаційної влади, традиційно відбувається онлайн-диктант кримськотатарською мовою", - зазначив мовний омбудсмен.

Читайте також: У Національному художньому музеї презентували аудіогід кримськотатарською мовою

За його словами, цього разу диктант присвячений політв'язням Кремля Наріману Джелялову та братам Ахтемовим. Написати диктант можуть усі охочі, незалежно від віку, національності, країни проживання та рівня знання мови.

"Пам’ятаймо: мова - зброя. Це - найсильніший інструмент збереження і розвитку матеріального й духовного спадку кожного народу. Тому захищати мови корінних народів і дедалі утверджувати українську мову як державну - наше спільне завдання", - наголосив мовний омбудсмен.

Як повідомлялося, 21 лютого світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови.

3 і 4 вересня 2021 року в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Джелялова та активістів братів Ахтемових.

Читайте також: Мінреінтеграції почало публікувати новини кримськотатарською мовою

Спочатку Джелялову висунули обвинувачення в пособництві у диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення у «вчинення диверсії у складі організованої групи» (п. «а» ч. 2 ст. 281 КК РФ) і «незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинені організованою групою» (ч. 4 ст. 222.1 КК РФ). Згодом Джелялова обвинуватили також у контрабанді вибухового пристрою.

Братів Ахтемових обвинувачують у диверсії, вчиненій групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин та контрабанді вибухових пристроїв.

Їм загрожує до 20 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-