Старійшини у Криму вимагають покарати силовиків, які катували Нарімана Аметова

Старійшини у Криму вимагають покарати силовиків, які катували Нарімана Аметова

Відео
Укрінформ
Старійшини кримськотатарського народу виступили із новою заявою у зв'язку з тортурами, які окупаційна влада у Криму застосувала щодо активіста Нарімана Аметова.

Звернення старійшин Сімферопольського району опублікувала у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Ми висловлюємо своє глибоке обурення у зв'язку з тортурами електричним струмом Нарімана Аметова, у зв'язку з тим, що з нього знущалися, принижували й ображали… Ми глибоко обурені тим, що сталося, і звертаємося до держави, щоб покарали тих злочинців, які чинили безчинства», - сказав Рустем Шихбадінов.

За словами Ділявера Аметова, «влада» в Криму, замість захищати права людей, займається «каральними операціями проти населення, проти тих, хто ніколи в руках не тримав зброї», оголошуючи їх екстремістами й терористами. Він назвав «кричущою дикістю» тортури Аметова електричним струмом і закликав «владу» зреагувати на це.

Своєю чергою Бахтіяр Асланов заявив, що безчинства стосовно Нарімана Аметова, приниження його честі та гідності кримські татари сприймають як образу всіх мусульман Криму. І закликав співвітчизників «об'єднуватися, стояти один за одного, бути уважними один до одного і не миритися зі свавіллям влади».

Мухаммад Алі Факідов нагадав, що «жахливе, фашистське, нелюдське поводження» з Наріманом Аметовим – не перший такий  випадок у Криму. «Катування, знущання та викрадення відбуваються з кримськими татарами протягом 7,5 років. Висловлюємо свою незгоду та обурення, а також занепокоєння щодо нашого майбутнього», - сказав Факідов.

На думку Ібраїма Асанова, своїми діями «влада» намагається вселити страх і витіснити з Криму корінний народ півострова. «Ми повернулися на свою батьківщину, щоб разом з іншими народами будувати мирне життя, але наші вороги не хочуть з цим миритися, хочуть, щоб ми покинули Крим. Наше мовчання означатиме нашу згоду зі злочинами, які чиняться. Ми не можемо мовчки сидіти, ми повинні розповісти всьому світу про несправедливості, що відбуваються у Криму», - резюмував старійшина.

Раніше з аналогічними заявами виступили кримськотатарські старійшини міста Старий Крим, Судацького та Алуштинського регіонів, Білогірського, Бахчисарайського, Кіровського, Джанкойського, Сакського та Совєтського районів.

Одночасно в Криму активісти організували флешмоб, публікуючи у Фейсбуці плакати «Катуванням STOP», «Ми - Наріман Аметов», «Припиніть репресії».

Як повідомляв Укрінформ, уранці 17 грудня 2021 року в м. Старий Крим російські силовики прийшли з обшуком до помешкання Нарімана Аметова. У будинку вилучили всі телефони, приставку до телевізора та Коран. Активіста вивезли у невідомому напрямку, додому він повернувся тільки ввечері, переживши тортури та знущання спецслужб.

21 грудня «Кримська солідарність» опублікувала інтерв'ю з Аметовим, де він розповів, що працівники ФСБ катували його електричним струмом і проти волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальному.

Наріману Аметову 33 роки, у нього троє дітей. За словами знайомих, чоловік небайдужий до того, що діється в Криму: відвідує суди над політв'язнями, бере участь у флешмобах на їх підтримку.

Прокуратура АР Крим і міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів стосовно Аметова.

Зокрема, ведеться розслідування за фактами незаконного позбавлення волі (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканності житла під час незаконного обшуку, (ч. 2 ст. 162 КК України). Крім того, у зв'язку із застосуванням до Аметова тортур прокуратура розпочала провадження за фактом порушення законів війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-