У Криму громадянських журналістів звинуватили в «тероризмі» – свідки назвали це брехнею

У Криму громадянських журналістів звинуватили в «тероризмі» – свідки назвали це брехнею

Укрінформ
У російському військовому суді на засіданні стосовно громадянських журналістів Османа Аріфмеметова та Руслана Сулейманова свідки захисту розповіли про неправомірність обвинувачень їх у тероризмі.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«У Південному окружному військовому суді виступили п'ятеро свідків сторони захисту – сусіди та близькі громадянських журналістів Османа Аріфмеметова та Руслана Сулейманова, які заявили, що вони не можуть бути причетними до терористичної діяльності», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Ваїт Зейналієв, який є дядьком Сулейманова, розповів, що про плани щодо повалення конституційного ладу РФ він від Руслана ніколи не чув. Також він назвав «брехнею» та «неправдою» обвинувачення його родича в організації та участі у терористичній діяльності.

Крім того, свідок Валерій Григор, який тривалий час жив на одній вулиці з Аріфмеметовим і Сулеймановим, повідомив, що підсудні були організаторами дитячих свят у селищі Строганівка Сімферопольського району та свідок особисто допомагав їм у проведенні заходів, на яких були присутні діти не лише кримських татар, а всього селища, «тому ні про яку дискримінацію мови не могло бути».

Свідок Ірина Абібулаєва, характеризуючи Руслана Сулейманова, якого знала шість років, зауважила, що «потрібно побувати в домі Руслана, щоб розуміти, що запитання, які ставляться, — це нісенітниця». Вона висловила незгоду зі словами судді, який вимагав «не давати оцінок обвинуваченню, висунутому проти її знайомого».

Свідком виступив також батько Сулейманова. Він розповів про обшуки в їхньому будинку та про те, як силовики підкинули їм заборонену літературу.

Наступне засідання у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» стосовно громадянських журналістів Османа Аріфмеметова та Руслана Сулейманова відбудеться вже наступного року – 11 січня.

Як повідомлялося, кримськотатарські громадські активісти - Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", яка в Росії визнана терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов та Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Решта – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Підготовка до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-