Денісова закликає генконсула України відвідати судилища над кримськими татарами

Денісова закликає генконсула України відвідати судилища над кримськими татарами

Укрінформ
У вівторок у так званому Армянському міському суді в тимчасово окупованому Криму відбудеться чергове судове засідання у «справі Мустафи Джемілєва». 

Як передає Укрінформ, про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі.

«Окупаційна влада влаштувала незаконне заочне судилище над лідером кримськотатарського народу за начебто «незаконний перетин кордону РФ» і «незаконне поводження зі зброєю», - написала Уповноважена з прав людини.

За наведеною нею інформацією, у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону 28 грудня відбудуться судові засідання у «справі Хізб ут-Тахрір»:

стосовно учасників «другої сімферопольської групи», до якої входять Енвер Аметов, Осман Арифмеметов, Яшар Муєдінов, Руслан Сулейманов та Рустем Шейхалієв. Під час засідання очікується розгляд справи по суті;

стосовно Яшара Шихаметова, якого звинувачуються в причетності до діяльності релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії, але чинної без обмеження на рівні національних законодавств в Україні та багатьох країнах світу. Під час засідання очікується розгляд справи по суті.

Денісова закликає Генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд.

Попереднє судове засідання у «справі Мустафи Джемілєва» призначалось на п’ятницю, 17 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, національного лідера кримських татар Мустафу Джемілєва в окупованому Криму судять заочно.

30 липня так званий Верховний суд Криму відмовив в апеляції на рішення «Армянського міського суду» про продовження йому запобіжного заходу.

Джемілєву інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 322, ст. 224, ч. 1 ст. 222 КК РФ: перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд якому до Росії не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою; недбале зберігання вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки; незаконне придбання і зберігання боєприпасів. У справі, пов'язаній з останніми статтями, вже був засуджений і відбув термін в РФ його син Хайсер Джемілєв, який у травні 2013 року з необережності застрелив друга сім'ї Февзі Едемова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-