Тортури в Криму: родичі Аметова заявили про «фашистський» тиск окупантів

Тортури в Криму: родичі Аметова заявили про «фашистський» тиск окупантів

Укрінформ
Родичі Нарімана Аметова виступили зі зверненням, в якому вимагають знайти і покарати «правоохоронців» окупаційної влади, які вдавалися до катувань щодо кримськотатарського активіста.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«Родичі Нарімана Аметова виступили з публічним зверненням, вимагаючи знайти винних у тортурах активіста та притягти їх до відповідальності», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що метою їхнього звернення до громадськості є уникнути надалі тортур та безпідставних арештів інших людей.

«Ми зазнаємо фашистського тиску! Серед білого дня нас катують електричним струмом, це стосується кожного з нас! Завтра мене можуть катувати, хоч я заслужений художник Криму! Це треба зупинити, це не по-людськи! - сказав Нурі Якубов.

За словами матері активіста Ельміри Якубової, силовики прийшли зі зброєю в руках у будинок мирної сім'ї та обманом відвезли Нарімана у невідомому напрямку.

«Поки вони нас обманювали, поки говорили, що пройде обшук і все буде нормально, нашого сина забрали, сховавши, невідомо де... Чому вони прийшли з автоматами до доброї людини? Коли це припиниться? - обурювалася Якубова.

Жителька Старого Криму Нілюфер Куртнебієва повідомила, що в день обшуку все місто було шоковане тим, що відбувається.

Як повідомлялося, 17 грудня у м. Старий Крим російські силовики о 5.30 розпочали обшук у будинку Нарімана Аметова. До завершення обшуку активіста відвезли у невідомому напрямку. У будинку вилучили всі телефони, приставку для телевізора та Коран. Додому він повернувся лише ввечері, але переживши тортури та знущання кримських спецслужб.

21 грудня «Кримська солідарність» опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці інтерв'ю з Аметовим, у якому він поінформував, що співробітники ФСБ катували його електричним струмом і проти його волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу у селі Перевальне.

Наріману Аметову 33 роки, у нього троє дітей, молодшому з них менше двох років, старшому - 11. За словами знайомих, Наріман небайдужий до того, що відбувається в Криму - відвідує суди в Криму і в Ростові-на-Дону, бере участь у флешмобах на підтримку політв'язнів.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів на території тимчасово окупованого півострова щодо активіста Нарімана Аметова.

Зокрема, проводиться розслідування за фактами незаконного позбавлення волі жителя окупованого півострова (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканності його житла під час незаконного обшуку, проведеного окупаційними правоохоронцями (ч. 2 ст.162 КК України). Крім того, у зв'язку із застосуванням до Аметова катувань, а саме електричного струму, під час його незаконного утримання, прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-