Катування окупантами активіста Аметова кваліфікували як воєнний злочин

Катування окупантами активіста Аметова кваліфікували як воєнний злочин

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів на території тимчасово окупованого півострова стосовно активіста Нарімана Аметова, зокрема, і щодо катування кримського татарина.

Прокуратура автономії кваліфікує катування Аметова як воєнний злочин, інформує пресслужба відомства у Телеграмі, передає Укрінформ.

“У п’ятницю, 17 грудня 2021 року, правоохоронці автономії розпочали кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі мешканця окупованого півострова (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканості його житла під час незаконного обшуку, проведеного окупаційними правоохоронцями ( ч. 2 ст. 162 КК України)”, - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що у зв’язку із застосуванням до цього громадянина катування, а саме - електричного струму, під час його незаконного утримання, прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

“Незаконне ув’язнення осіб, застосування до них тортур та нелюдського поводження прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, та є воєнним злочином”, - уточнюють у прокуратурі АРК.

Досудове розслідування здійснюватиметься ГУ СБУ в АР Крим.

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня у м. Старий Крим російські силовики о 5.30 розпочали обшук у помешканні Аметова. До його завершення активіста повезли у невідомому напрямку. У будинку вилучили всі телефони, приставку для телевізора і Коран. Додому він повернувся тільки ввечері, але переживши тортури та знущання кримських спецслужб.

21 грудня "Кримська солідарність" опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці інтерв'ю з Аметовим, у якому він поінформував, що співробітники ФСБ катували його електричним струмом і проти його волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне.

Наріману Аметову 33 роки, у нього троє дітей, молодшому з яких менш як два роки, старшому - 11. За словами знайомих, Наріман небайдужий до того, що відбувається в Криму, - відвідує суди, їздить до Ростова, бере участь у флешмобах на підтримку політв'язнів.

Фото: прокуратура АРК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-