Умєров розповів, скільки адвокатів захищають політв’язнів в окупованому Криму

Умєров розповів, скільки адвокатів захищають політв’язнів в окупованому Криму

Укрінформ
Правозахисниками з 2014 року набуто досвіду по захисту політичних в’язнів. Контакт із політв’язнями в Криму та членами їхніх сімей підтримується, до захисту залучені правозахисники, які для надання правової допомоги їздять по всій території Росії. 

Оскільки супротив триватиме, кількість політичномотивованих справ може зростати.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав народний депутат України, секретар Комітету ВРУ з питань прав людини Рустем Умєров.

«Де-факто ми знаємо про всіх наших політичних в’язнів, тримаємо з ними контакт через різні канали, передусім через сім’ї, адвокатів, правозахисні організації. Це дає багато інформації зі створення кейсів у правовому полі для передачі міжнародним партнерам, доведення їхньої безпідставності, зокрема щодо звинувачення у тероризмі», - розповів Умєров.

За його словами, з 2014 року у питанні правового захисту набуто досвіду, по справах політичних в’язнів постійно працює група правозахисників.

«Маємо 30-40 адвокатів, які працюють по справах політичних в’язнів. Більшість із них проживають на тимчасово окупованій території – в Криму, вони отримали посвідчення адвокатів. Нині правозахисників достатньо, але й кількість політичних справ зростає. З кожним нашим політичним в’язнем працює один або два адвокати. Наші правозахисники нині їздять по всій території Росії для надання правового захисту», - зауважив секретар Комітету ВРУ з питань прав людини.

Рустем Умєров вважає, що з продовженням супротиву кількість політичномотивованих справ зростатиме.

«Спротив продовжуватиметься, тому завжди буде тренд на підвищення. Вони вигадуватимуть нові речі, посилюватимуть тиск та далі діятимуть за принципом «будуть люди – будуть справи». Вигадуватимуть усе, що завгодно, аби витіснити кримських татар на материкову Україну. Тиск зростатиме й ми вдячні нашим громадянам за їхню державницьку позицію та стійкість», - сказав Умєров.

Депутат також відзначив моральну силу та витримку політв’язнів.

«Наша боротьба – це завжди новий досвід та нові виклики. Це завжди складно та емоційно. Але надії ми не втрачаємо, бо правда на нашій стороні, та її потрібно боронити. В очах та голосах політичних в’язнів бачу й чую не лише надію, а й потужне прагнення до боротьби. Вони кажуть: ми все бачимо, чуємо, ми завжди поруч. Тобто кажуть нам ті слова, які мали б ми їм казати. Їхній дух незламний», - наголосив Умєров.

Він наголосив, що держава докладає максимальних зусиль для захисту політичних в’язнів та членів їхніх сімей. Зокрема, закон України про політичних в’язнів, проєкт якого зараз перебуває на розгляді Верховної Ради України, стане важливою підтримкою і захистом для політичних в’язнів та їхніх сімей, дієвим інструментом боротьби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-