Будівництво Туреччиною житла для кримських татар: у Києві досі не виділили землю

Будівництво Туреччиною житла для кримських татар: у Києві досі не виділили землю

Укрінформ
У рамках реалізації проєкту з будівництва Туреччиною житла для представників кримськотатарського народу, що були вимушені покинути півострів після тимчасової його окупації Росією, вже виділено земельні ділянки у Херсоні та Миколаєві, в Києві це питання залишається невирішеним.

Про це в коментарі Укрінформу розповів заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Снавер Сейтхалілєв.

«У Херсоні та Миколаєві роботи ведуться на однаковому рівні: ділянки є. Були, але вирішуються, технічні питання щодо комунікацій. Був у Херсоні кілька тижнів тому, зустрічався з мером, головою Херсонської ОДА. Є повний консенсус, що треба все робити дуже швидко», - розповів Сейтхалілєв.

У Києві питання з виділенням земельної ділянки, за його словами, залишається невирішеним.

«Щодо виділення землі під цей проєкт у Києві, то питання підвисло. Ділянки немає, зустрічі з мером Кличком проводилися, йшлося про те, що можна пошукати, але наразі ми не маємо конкретних пропозицій. Тому міністерством планується чергова зустріч з очільником міста Києва, і сподіваємося на вирішення цього питання. Також розглядається можливість виділення ділянки з тих, якими володіють інші міністерства», - зауважив Сейтхалілєв та додав, що нині з турецькою стороною узгоджується питання щодо визначення субпідрядника.

«Зараз відбувається тендер, і турецька сторона орієнтовно до середини січня обере компанію зі свого боку. Щойно буде обрано цю компанію, з нашого боку місцева рада закріпить її як замовника, виділить їй всі повноваження, пов’язані з проєктом, і вже почнуться роботи з облаштування території», - повідомив заступник міністра.

Мова йде про 500 квартир, зокрема 100 в Києві та по 200 - в Миколаєві та Херсоні. Проєкт передбачає, що 10% видається на потреби міста для черговиків, а решта буде розподілена серед кримських татар - переселенців.

«Розподіл житла здійснюватиметься за прозорою бальною системою. Насамперед це будуть люди, які воювали, журналісти, які не можуть повернутися до Криму. Система оцінювання буде затверджена окремим положенням щодо розподілу згідно з нашим урядовим договором. Цим питанням займатиметься Фонд національного добробуту Криму, що прописано в угоді. Він же відповідальний за формування контрольних списків. Звичайно, ці списки фінально погоджуватимуться з усіма сторонами: і з Меджлісом, і з міністерством, і з посольством Туреччини. Така планується процедура», - розповів Сейтхалілєв.

За його словами, на початку наступного року, коли планується візит президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана в Україну, розглядається можливість урочистого закладання капсули на місці подальшого зведення житла.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час візиту до Києва 3 лютого 2020 року заявив, що Туреччина допоможе Україні забезпечити житлом 500 сімей кримських татар. У квітні 2021 року, під час візиту Президента України Володимира Зеленського в Туреччину, було підписано відповідну міжурядову угоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-