У Криму порушили справу проти вбитого окупантами Рахімова

У Криму порушили справу проти вбитого окупантами Рахімова

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму щодо вбитого російськими силовиками громадянина Узбекистану Набі Рахімова порушено кримінальну справу за статтею 318 КК РФ (Застосування насильства щодо представника влади).

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«Щодо вбитого Набі Рахімова порушено кримінальну справу за 318 статтею КК РФ. Адвокат Едем Семедляєв повідомив, що він та адвокат Сіяр Паніч виступатимуть на стороні захисту у справі громадянина Узбекистану, якого 11 травня 2021 року вбили силовики під час обшуку через нібито вчинений ним опір», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що «справа» перебуває на стадії попереднього слідства – адвокати ознайомлюються із проведеними експертизами. Найближчим часом із ними планується ознайомити і дружину покійного - Сохібу Бурханову.

Раніше Бурханова заявляла про проведення розслідування обставин смерті її чоловіка, зазначаючи, що вона не згодна з версією спецслужб про «застосування насильства щодо представника влади» та має намір доводити його невинність.

Жінка, як і раніше, перебуває в центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Краснодарському краї РФ. Позиція силовиків з приводу невидачі тіла Рахімова як «нейтралізованого терориста» залишилася незмінною.

Як повідомлялося, 11 травня 2021 року силовики в Сімферополі розстріляли під час затримання громадянина Узбекистану Набі (Аюба) Рахімова, стверджуючи, що він чинив збройний опір співробітникам правоохоронних органів. Цього ж дня ФСБ відвезла на допит членів його сім'ї та Сейдамета Гафарова, у домоволодінні якого був убитий Рахімов.

12 травня адвокат Сіяр Паніч надіслав до Слідчого комітету РФ запит про видачу тіла вбитого родичам. 14 травня було складено клопотання про ознайомлення захисту з матеріалами даної кримінальної справи, а 15 травня аналогічна заява про повернення тіла була надіслана від імені вдови Сохіби Бурханової. Тільки 1 червня адвокат отримав письмову відмову Слідчого комітету з приводу видачі тіла вбитого для похорону у зв'язку з тим, що фахівці нібито все ще проводять експертизи. Повторне клопотання щодо вивчення матеріалів кримінальної справи також залишилося без задоволення.

Сохібу Бурханову за рішенням Радянського районного суду відправили до тимчасового центру утримання іноземних громадян. 12 травня суддя Ігор Бражник ухвалив призначити їй штраф у розмірі 2000 рублів (735 грн) та адміністративне видворення за межі Російської Федерації відповідно до статті 18.8 КоАП РФ (Порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду до Російської Федерації або режиму перебування в Російській Федерації).

28 травня Верховний суд Криму не задовольнив апеляцію адвокатів Марини Дубровіної та Едема Семедляєва та залишив рішення першої інстанції в силі.

ЄСПЛ розглянув термінову скаргу у справі Бурханової і вказав Російській Федерації утриматися від видворення жінки до Узбекистану, застосувавши Правило 39 Регламенту Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-