Кримські татари заявили в суді РФ, що не мають жодного відношення до тероризму

Кримські татари заявили в суді РФ, що не мають жодного відношення до тероризму

Укрінформ
У Південному окружному військовому суді РФ завершилося слідство щодо другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір», фігуранти якої Ремзі Бекіров, Різа Ізетов, Шабан Умеров, Фархад Базаров і Раїм Айвазов заявили, що не мають жодного відношення до тероризму, який їм інкримінують.

Про це у відео, опублікованому «Кримською солідарністю» у Фейсбуці, розповів адвокат Едем Семедляєв, передає Укрінформ.

«Ми допитали наших підзахисних, кожен з них дав свідчення. Якщо їх узагальнити, то в них йшлося, що вони не мають жодного відношення до тероризму, захоплення влади жодним чином не планували і не здійснювали», – розповів Семедляєв.

За його словами, судове слідство у справі завершилося, наступне засідання призначене на 17 січня 2022 року.

«Протягом трьох днів: 17, 18 та 19 січня виступатимуть: прокурор з дебатами, потім сторона захисту та підсудні», - повідомив адвокат.

Як зазначив Семедляєв, під час слухань його колега Назім Шейхмамбетов оголосив клопотання про проведення повторної лінгвістико-релігієзнавчої експертизи, оскільки поданий у суді документ був визнаний незалежними фахівцями як неспроможний.

Нагадаємо, 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Меджит Абдурахманов, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана у Росії терористичною, але діє без обмежень на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська Солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов та Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», санкція до довічного позбавлення волі). Інші за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-