У центрі Києва провели акцію на підтримку політв'язнів Кремля

У центрі Києва провели акцію на підтримку політв'язнів Кремля

Фото
Укрінформ
У Києві на алеї Небесної Сотні відбулась акція солідарності «Свободу політв’язням» до Міжнародного дня захисту прав людини.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у ній взяли кілька десятків людей.

Зокрема, на заході були присутні представники правозахисних організацій, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, колишні політв'язні Олександр Кольченко, Володимир Балух, батько затриманого в Криму Валентина Виговського Петро.

"На жаль, кількість політичних в'язнів не зменшується, а тільки зростає. Для Путіна це звичне явище, для нас - трагедія", - сказав Умеров під час виступу.

Він наголосив, що останнім часом окупаційна влада Криму відкриває адміністративні справи на людей, які приїжджають під суди при розгляді справ проти кримських татар.

У центрі Києва провели акцію на підтримку політв'язнів Кремля / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

За даними правозахисників, наразі окупаційна влада Криму заарештувала понад 110 кримчан, при цьому 89 із них утримуються на території Російської федерації. Правозахисні організації та колишні бранці Кремля занепокоєні зростанням кількості політв'язнів та відсутністю нових обмінів полоненими понад 2 роки.

Крім того, учасники акції наголошують на потребі державної підтримки сімей політв'язнів з боку Української держави. Правозахисники просять владу прискорити розгляд законопроєкту, який би унормував надання допомоги затриманим окупантами українцям та їхнім сім'ям.

Протягом акції усі присутні могли написати іменне послання політв’язням Кремля на банері, який наступного тижня планується запустити над Кримом. Організатори події також провели перформанс «Кайданам не забрати мою волю» за участю колишніх бранців Кремля.

Як повідомлялося, серед українських політв’язнів, яких незаконно утримує РФ, шестеро мають встановлену інвалідність. Їхні права на отримання медичної допомоги систематично порушуються.

У жовтні 2021 року правозахисники зафіксували в окупованому Криму 16 арештів, 73 затримання та ряд інших порушень прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-