Росія вважає Азов своїм внутрішнім морем після Тузлинської кризи - експерт

Росія вважає Азов своїм внутрішнім морем після Тузлинської кризи - експерт

Укрінформ
Російська Федерація розпоряджається в Азовському морі виключно на власний розсуд, вважаючи його своїми внутрішніми водами.

Таку думку в у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" висловив керівник військових програм Центру глобалістики "Стратегія ХХI" Павло Лакійчук.

Він зазначив, що перешкоджання з боку РФ руху українського корабля "Донбас" - це продовження тактики дій Росії в акваторії Чорного моря.

"Вона там уже давно використовує цей прийом. В Азовському морі вона його менше використовувала, вважаючи його своєю вотчиною, своїми внутрішніми водами", - сказав експерт.

Лакійчук нагадав, що у 2003 році російська сторона почала будувати дамбу до українського острова Тузла у Керченській протоці: "Це могло закінчитися збройним конфліктом. І тоді було підписано договір про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки. І ось першим пунктом цього договору, на вимогу російської сторони, було внесено, що Азовське море є внутрішніми водами Російської Федерації та України".

При цьому, зауважує експерт, поняття "внутрішні води двох країн" - це нонсенс.

"Такого поняття не існує. Існують міжнародні води та внутрішні води якоїсь країни. Внутрішніх вод двох країн не буває. І ось після 2014 року Росія почала активно використовувати це формулювання, говорячи про те, що, згідно з договором 2003 року, все Азовське море є внутрішніми водами Російської Федерації. І таким чином вони претендують на всю акваторію Азовського моря", - пояснив Лакійчук.

Він вважає, що розв'язати цю проблему можна було б доповненнями до зазначеного договору, які уточнюють кордони двох країн, - або ж відмовившись від договору загалом.

"Попри й так напружену ситуацію в Азовському морі після 2014 року через російську агресію, відбулося збройне захоплення підприємства Керченського морського порту, яке керує Керч-Єнікальським каналом. І фактично, крім того, що Росія претендує на все Азовське море, вона ще й закрила вхід до Азова, яким розпоряджається виключно на власний розсуд", - резюмував керівник військових програм Центру глобалістики.

Як повідомлялося, 9 грудня ФСБ РФ заявила, нібито український корабель “Донбас” перебуває у безпосередній близькості від Керченської протоки та "створює загрозу безпеці мореплавання".

У пресслужбі ООС назвали заяви ФСБ РФ фейковими й наголосили, що судно ВМС ЗСУ "Донбас" виконує завдання у своїх територіальних водах і не заходило "у чутливі зони".

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, заяви Росії про нібито просування українського корабля у бік Керченської протоки є інформаційною атакою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-