Суд у РФ продовжив арешт фігурантам «другої сімферопольської групи»

Суд у РФ продовжив арешт фігурантам «другої сімферопольської групи»

Укрінформ
Південний окружний військовий суд РФ продовжив на три місяці арешт п'ятьом схопленим в окупованому Криму фігурантам "другої Сімферопольської групи" так званої справи Хізб ут-Тахрір. 

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"1 грудня у Південному окружному військовому суді було продовжено розгляд справи фігурантів «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір - Абдулгазієва Тофіка, Абдулкадирова Владлена, Абдуллаєва Іззета, Абдурахманова Меджита, Аділова Біляла... Суд... ухвалив рішення продовжити строк тримання фігурантів під вартою на три місяці – до 19 березня 2022 року", - йдеться у повідомленні.

Судді таким чином задовольнили вимоги прокуратури та проігнорували думку сторони захисту. Так, адвокат Еміль Курбедінов, виступаючи проти продовження існуючого запобіжного заходу, наголосив, що доводи слідств будуються лише на припущеннях, жодних фактичних доказів провини на даний момент не існує.

«Домашній арешт – це теж несвобода, але цей запобіжний захід дасть змогу підсудним виховувати дітей і поправити своє здоров'я», — висловив думку адвокат.

Крім того, Курбедінов наголосив, що умови тримання у СІЗО дуже вплинули на здоров'я фігурантів. Наприклад, Тофік Абдулгазієв за час перебування в ізоляторі переніс зараження крові через укуси клопів.

Як повідомлялося, 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною, але на рівні національних законодавств багатьох країн світу діє без обмеження.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов, Базаров та Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Решта за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Підготовка до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-