США закликали Росію звільнити усіх кримських політв’язнів

США закликали Росію звільнити усіх кримських політв’язнів

Укрінформ
Сполучені Штати закликають Росію звільнити понад 100 кримських політичних в’язнів, включаючи заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та журналіста "Радіо Свобода" Владислава Єсипенка.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва у Європі у четвер у Відні.

"Ми продовжуємо отримувати повідомлення про серйозні порушення в окупованому Росією Криму. Ми закликаємо звільнити усіх понад 100 громадян України, яких Росія утримує у якості політичних в’язнів, у тому числі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та журналіста "Радіо Свобода" Владислава Єсипенка", - заявила вона.

Представниця США в ОБСЄ також повідомила про занепокоєння з приводу погіршенням стану здоров’я ув’язненого активіста "Кримської солідарності" Джаміля Гафарова – він страждає на серйозну хворобу нирок і, згідно з повідомленнями, йому відмовляють у наданні медичної допомоги, включаючи проведення діалізу.

Читайте також: У фігуранта кримської «справи Хізб ут-Тахрір» Гафарова погіршився стан здоров’я

Крім того, американська дипломатка закликала російську окупаційну владу в Криму негайно звільнити 31 кримського татарина, які були затримані 23 листопада під час зустрічі біля сімферопольського ізолятора адвоката Едема Семедляєва, у якого скінчився термін арешту.

Острієн наголосила, що США ніколи не визнають спробу анексії Криму Росією та нагадала, що пов’язані з Кримом санкції "залишаться в силі, доки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом".

Як повідомляв Укрінформ, увечері 23 листопада російські силовики затримали 31 особу, які прийшли до сімферопольського ІТТ зустрічати після відбування 12-денного арешту адвоката Едема Семедляєва. Серед затриманих були жінки, 14-річна дівчинка, п'ятеро громадянських журналістів.

Семедляєва окупаційний суд оштрафував на 4 тис. рублів (близько 1500 грн) і відправив на 12 діб до ІТТ. "Вина" адвоката полягала в тому, що він, здійснюючи свої обов'язки захисника, записував на диктофон розмову поліціянтів із підзахисним, а також відмовився роздягнутися для перевірки його тіла на "наявність екстремістських татуювань".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-