Засуджений у справі «білогірської групи» Омеров потребує операції – консул

Засуджений у справі «білогірської групи» Омеров потребує операції – консул

Укрінформ
Політв'язень з Криму 60-річний Енвер Омеров, який утримується в СІЗО-3 Новочеркаська в Ростовській області (РФ), потребує операції.

Про це повідомив консул України Юрій Довгуля, який відвідав трьох засуджених у справі "білогірської групи Хізб ут-Тахрір", повідомляє Укрінформ з посиланням на Фейсбук-сторінку громадської організації "Кримська солідарність".

За словами дипломата, Енвер Омеров, якому 9 листопада виповнилося 60 років, потребує хірургічного втручання для лікування гострого хронічного захворювання. Генконсульство має намір звернутися на адресу ГУ ФСВП по Ростовській області з клопотанням щодо його оперування. Зараз він утримується у двомісній камері, у нього є можливість здійснювати молитви.

Інший засуджений, якого відвідав консул, Айдер Джаппаров, повідомив, що після перенесеної коронавірусної інфекції має проблеми з диханням і біль у грудях. Крім того, він має високий артеріальний тиск. Його утримують у камері на 10 осіб.

Ув'язнений Різа Омеров потребує лише допомоги стоматолога, стан його здоров'я задовільний. Його помістили в камеру на 5 осіб, серед яких є кримський татарин з «Красногвардійської групи» Хізб ут-Тахрір Арсен Абхаїров.

Звернення в'язнів на адресу адміністрації СІЗО-3 стосуються переважно побутових проблем: сирість, перебої з водою, відсутність засобів для стрижки та гоління, які були вилучені під час обшуку камер. Також політв'язні розповіли про недостатню кількість прогулянок і про те, що їхній раціон включає свинину, яку подають двічі на тиждень. Холодильників у камерах немає. Лазня лише раз на тиждень.

Консул зазначив, що всі троє засуджених мають можливість користуватися банківськими рахунками, на які їм переказують гроші родичі і Генконсульство України.

Як повідомлялося, 12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав трьох фігурантів «Білогірської групи» справи Хізб ут-Тахрір винними і засудив Омерова Енвера до 18 років, Джаппарова Айдера до 17 років, Омерова Різу до 13 років ув'язнення. Адвокати подали апеляційні скарги.

10 червня 2019 року їх затримали на території Криму за підозрою в тероризмі.

Кримським татарам інкримінували організацію та участь у діяльності політичної ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій міститься заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, у тому числі фігурантів цієї кримінальної справи. Правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів «Білогірської групи справи Хізб ут-Тахрір» політичними в'язнями і вимагає їх негайного звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-