«Скіфське золото»: адвокати пояснили, чому вірять у перемогу України у Верховному суді Нідерландів

«Скіфське золото»: адвокати пояснили, чому вірять у перемогу України у Верховному суді Нідерландів

Укрінформ
Нідерландські адвокати, які представляють інтереси України у справі про приналежність колекції “скіфського золота” вірять, що Україна також переможе у Верховному суді Нідерландів.

Про це в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу сказали нідерландські адвокати, які представляють інтереси України у справі про “скіфське золото” Герт-Ян ван ден Берг і Маартен Сандерс.

“І Окружний суд Амстердама, й Апеляційний суд підтвердили, що експонати є національною культурною спадщиною України. Закон України про музеї, а також міжнародне право повністю підтримують позицію України. Ми вважаємо, що кримським музеям буде досить складно обійти ці аргументи, і тому ми віримо, що Україна також переможе на рівні Верховного суду”, - зазначив Герт-Ян ван ден Берг.

У свою чергу його колега Маартен Сандерс підкреслив, що рішення Апеляційного суду Амстердама ґрунтується на правових засадах. І те, що Нідерланди не визнають анексію Криму, є важливою обставиною для суду.

“Той факт, що Нідерланди не визнають анексію Криму (як і абсолютна більшість країн міжнародного співтовариства), безумовно, є важливою обставиною для рішення суду. Апеляційний суд встановив, що експонати походять із Криму, тому мають розглядатися як спадщина Криму і, отже, є культурною спадщиною України у тому вигляді, в якому вона існує з 1991 року. Це підтвердження того, що фактична окупація і анексія АРК Росією не мала юридичної сили у Нідерландах”, - сказав Маартен Сандерс.

Як повідомляв Укрінформ, Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня ухвалив рішення повернути колекцію «скіфського золота» на територію суверенної держави Україна.

Раніше, 14 грудня 2016 року, Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» («скіфське золото») мають бути повернуті в Україну. Рішення було ухвалено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

Представники кримських музеїв оскаржили це рішення суду.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Скіфське золото, доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-