«Суд» у Криму продовжив на три місяці арешт Джелялова

«Суд» у Криму продовжив на три місяці арешт Джелялова

Укрінформ
У Київському районному "суді" Сімферополя відбулося судове засідання, на якому за клопотанням слідчого ФСБ першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову продовжили термін тримання під вартою до 23 січня 2022 року.

Про це у Фейсбуці повідомив адвокат Микола Полозов, повідомляє Укрінформ.

"Клопотання слідчого судом було задоволене, Наріман Джелялов залишиться під вартою до 23 січня 2022 року", - написав Полозов.

За його словами, на початку судового засідання стало відомо про те, що раніше, 26 жовтня, "суддя" Пронін виніс постанову про призначення судового засідання у закритому режимі нібито через загрозу безпеці учасників процесу.

Водночас, зазначив адвокат, у матеріалах "справи" захист не виявив жодних документів, заяв чи рапортів про наявність такої загрози. Захист заявив відведення "судді" у зв'язку з тим, що він незаконно прийняв рішення про обмеження принципу гласності у кримінальному процесі.

На думку адвоката, рішення про закритий режим засідання "нічим іншим, крім особистої зацікавленості у закінченні справи пояснити неможливо". Суддя Пронін, у свою чергу, виніс постанову про відмову у відведенні себе від участі у "справі".

Читайте також: Влада РФ зробить все, аби голос Джелялова в «суді» не пролунав - Полозов

Полозов також повідомив, що судове засідання проходило без участі самого Джелялова, який зараз перебуває в психіатричній лікарні на стаціонарній експертизі, і "суд" відмовив у клопотанні захисту про оголошення перерви для привезення його на засідання.

За словами Полозова, оскільки засідання відбулося у закритому режимі, він не може розкрити подробиці засідання.

Захист Джелялова оскаржить рішення "суду" про продовження тримання під вартою та постанову про призначення судового засідання в закритому режимі в апеляційному порядку.

Як повідомлялося, 3 та 4 вересня в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Азіза й Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова й Ельдара Одаманова.

6 вересня районний "суд" Сімферополя заарештував Джелялова та братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 та 15 діб "адміністративного арешту" відповідно.

Джелялова обвинувачують у скоєнні диверсії на газопроводі у селі Перевальному (ч. 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі. 8 жовтня його помістили у психіатричну лікарню у Сімферополі, де стосовно нього проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-