Окупанти залишили в силі вирок кримчанину Яцкіну - 11 років

Окупанти залишили в силі вирок кримчанину Яцкіну - 11 років

Укрінформ
В окупованому Криму пройшло виїзне засідання Третього апеляційного суду загальної юрисдикції, на якому вирок стосовно політв'язня Івана Яцкіна - 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму - залишили в силі.

Про це адвокат Микола Полозов повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Суд апеляційної інстанції залишив у силі вирок суду першої інстанції - 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму», - написав Полозов.

За його словами, засідання проходило в закритому режимі, «у зв'язку з наявністю у справі державної таємниці». На оголошення резолютивної частини судового рішення не допустили дружину Івана Яцкіна, з якою він буквально тиждень тому в умовах СІЗО офіційно уклав шлюб.

За словами адвоката, до початку судового засідання йому вдалося поспілкуватися з Яцкіним. Він повідомив, що адміністрація СІЗО Сімферополя не реагує на його письмові заяви про необхідність проведення йому медичного обстеження ноги.

«Він страждає серйозним судинним захворюванням, у результаті якого на нозі відкривається трофічна виразка і нога фактично заживо гниє. За таких обставин одними знеболювальними або паліативними формами лікування, типу антикоагулянтів, уже не обійтися. Необхідне повноцінне медичне обстеження і, можливо, оперативне втручання, інакше є ризик втратити ногу», - пояснив адвокат.

Також, зазначив він, Яцкін змушений щодня ходити по сходах на прогулянку, від якої він не може відмовитися. «Це вам не Лефортово», - заявляють співробітники СІЗО.

Крім того, розповів Полозов, його підзахисний повідомив, що в камері з ним знаходиться український військовий Швиденко.

«Спільно з ним утримують у камері полковника Збройних сил України на прізвище Швиденко. За словами Івана Григоровича, його обвинувачують в організації якоїсь диверсії в Криму у 2016 році. І він був затриманий у липні поточного року, про його долю нікому не відомо», - зазначив адвокат.

За його словами, попри те, що вирок залишили в силі, Яцкін не втрачає присутності духу і на засідання суду прийшов у футболці зі стилізованим зображенням Герба України, яку йому передала старша донька.

Читайте також: Політв'язню Яцкіну потрібне термінове лікування - загострилися хронічні хвороби

Як повідомлялося, так званий Верховний суд Криму незаконно засудив громадянина України Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, і після закінчення - до одного року обмеження волі адміністративного нагляду.

Уродженець села Войкове Первомайського району АРК Іван Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року. Його звинуватили у державній зраді у формі шпигунства (ст. 275 КК РФ). За версією російського слідства, перебуваючи у Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, Яцкін нібито за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими серед правоохоронців, «збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС по Республіці Крим, що становлять державну таємницю». Перебуваючи з квітня по липень 2016 року на території України, «через мережу Інтернет, а також під час особистих зустрічей із співробітниками СБУ» він нібито передав їм ці дані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-