Команда фільму «Носоріг» провела у Венеції акцію на підтримку політв’язнів Кремля

Команда фільму «Носоріг» провела у Венеції акцію на підтримку політв’язнів Кремля

Фото
Укрінформ
На 78-му Венеційському кінофестивалі в конкурсній програмі «Горизонти» відбулася світова прем’єра фільму Олега Сенцова «Носоріг». Перед цим команда фільму провела акцію на підтримку українських політв’язнів у РФ та в окупованому Криму.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Фейсбук-спільноту Prisoners Voice. 

Як зазначається, перед прем'єрою режисер та команда фільму «Носоріг» підняли плакати "Free Ukrainian Kremlin’s Hostages” та "#PrisonersVoice", закликавши звільнити українських політв’язнів.

Режисер Олег Сенцов, сам колишній бранець Кремля, зазначив, що безмежно вдячний за ту підтримку, яку одержував, перебуваючи в кремлівських катівнях.

«Коли роками перебуваєш у темній тісній камері, то неможливо переоцінити ці речі. Хочу, аби мої співвітчизники знали, що про них пам’ятають не тільки в Україні, а й у всьому світі. Вигівський, Єсипенко, брати Абдулаєви, Куку, Мустафаєв - всіх зараз не назву, їх більше сотні. Та ми боротимемось за ваше звільнення», — заявив він.

Читайте також: У незаконному ув’язненні в РФ і на окупованих територіях перебуває 421 українець

Актор Євген Черніков сказав, що не так давно так само виходив на акції на підтримку Сенцова. «Це дивне відчуття, стояти тут з Олегом, у Венеції, на презентації його фільму. Ще нещодавно я так само виходив на його підтримку. Я — кримчанин, і це нестерпно - дивитись, скільки мешканців півострова нині потерпає від переслідувань Кремля», - заявив Черніков.

За даними Центру громадських свобод, у Російській Федерації та окупованому Криму перебуває 127 незаконно ув’язнених громадян України.

«Носоріг» — це кримінальна драма Олега Сенцова про 1990-ті. Режисер почав працювати над фільмом у 2011 році і був змушений її призупинити через незаконе ув’язнення російськими спецслужбами. Картина створюється у копродукції України, Польщі та Німеччині за підтримки фонду Eurimages.

Читайте також: Вийшли міжнародні трейлер та постер фільму «Носоріг» Олега Сенцова

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня 2019 року між Україною та Росією відбувся обмін утримуваними особами. Тоді в Україну повернулися 11 політв'язнів Кремля, включно з режисером Олегом Сенцовим, а також 22 моряки і 2 офіцери СБУ, які були незаконно захоплені разом із трьома кораблями ВМС у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-