Якщо РФ визнає Меджліс терористичою організацією, світ має реагувати жорстко - Мережко

Якщо РФ визнає Меджліс терористичою організацією, світ має реагувати жорстко - Мережко

Укрінформ
Якщо Росія зробить крок до визнання Меджлісу кримськотатарського народу терористичною організацією, світ має реагувати жорстко.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко (фракція "Слуга народу") в коментарі журналістам у кулуарах Верховної Ради, передає кореспондент Укрінформу.

"Якщо Росія зробить такий крок і визнає терористичною організацією кримський Меджліс, то це буде черговим не тільки ганебним кроком, а це буде викликом для всього світового співтовариства. На це треба буде всім реагувати, і дуже жорстко реагувати", - сказав він.

Мережко нагадав, що Міжнародний суд ООН у Гаазі постановив, що Росія має поновити діяльність Меджлісу і підкреслив, що це - цілком легітимний представницький орган кримськотатарського народу.

Депутат також поінформував, що Комітет з питань зовнішньої політики на засіданні в п'ятницю зранку розглянув проєкт заяви Верховної Ради щодо реагування на нову хвилю репресій проти кримських татар в тимчасово окупованому Криму.

Мережко зазначив, що невдовзі текст заяви буде оприлюднений на сайті Верховної Ради і висловив сподівання, що парламент схвалить документ вже у п'ятницю.

Читайте также: Зеленский считает новые задержания в Крыму реакцией РФ на Крымскую платформу

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в тимчасово окупованому Криму силовики здійснили незаконні обшуки та затримання кримських татар - громадських діячів і звичайних громадян. Серед затриманих - Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який 23 серпня брав участь у саміті Кримської платформи в Києві. Також силовики ФСБ забрали ще чотирьох активістів — Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

6 вересня районний "суд" Сімферополя заарештував Джелялова та братів Ахтемових на два місяці - до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 і 15 діб "адміністративного арешту" відповідно.

Джелялову та братам Ахтемовим оголосили підозру за статтею "диверсія" Кримінального кодексу РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років. Окупанти звинувачують кримських татар у причетності до пошкодження газопроводу в районі села Перевального під Сімферополем.

Адвокат Микола Полозов в ефірі Громадського радіо заявив, що не виключає, що у російських силовиків є плани по визнанню Меджлісу не тільки екстремістською, а й терористичною організацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-