У Криму кількість школярів, які навчаються українською, скоротилася у 60 разів — експерт

У Криму кількість школярів, які навчаються українською, скоротилася у 60 разів — експерт

Укрінформ
У Криму кількість школярів, які навчаються українською мовою, за 8 років окупації скоротилась у 60 разів.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив аналітик організації "КримSOS" Євген Ярошенко, передає Укрінформ.

Експерт нагадав, що окупаційна адміністрація формально ввела три офіційні мови: українську, російську та кримськотатарську. Однак ефективно впроваджується і використовується як мова спілкування тільки російська.

"Відносно української мови, то тут статистика дуже катастрофічна. Можна сказати, що українська мова перебуває на межі зникнення, як біологічний вид, занесений до Червоної книги. До окупації в АР Крим 12 694 школярі навчалися українською мовою. У 2020-2021 роках, попередній навчальний рік, ця кількість становила 214. Тобто, за роки окупації кількість школярів, які навчалися українською мовою, скоротилася у 60 разів", — наголосив Ярошенко.

Він пояснив, що українська мова на півострові знищується окупаційною владою через асоціації з так званим "українським періодом історії Криму".

"Тобто, якщо йти за кремлівськими наративами, то за 23 роки, коли Україна керувала Кримом, вони кажуть, була нібито "насильницька українізація". І дії, які спрямовані на скорочення української мови, вони називають "поверненням історичної справедливості", — розповів Ярошенко.

Читайте також: Кримський «суд» арештував Джелялова до 4 листопада

Він додав, що у Криму діє українська громада, але за його словвами, "ця діяльність лише спрямована для підтримки видимості того, що у Криму дотримується багатомовність".

Аналітик зазначив, що стосовно кримськотатарської мови у Криму статистика "не така сумна", хоч і відзначається скорочення. "Однак можна помітити ті випадки, коли органи окупаційної поліції або "суди" ігнорують право осіб, які належать до корінного народу, використовувати свою мову", — зазначив Ярошенко.

У цьому зв'язку він наголосив, що викоренення в окупованому Криму української та кримськотатарської мов є грубим порушенням прав людини, але існують механізми, щоб протистояти цьому. Передусім - на міжнародному рівні. Аналітик нагадав, що днями опублікована 5-а доповідь Генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Криму. У ній також відображені порушення прав у мовному питанні. Доповідь буде представлятися на черговій сесії Генеральної асамблеї ООН, яка відкриється 14 вересня.

Однак, на його переконання, потрібні й інші дії. Зокрема, необхідно дійснювати моніторинг осіб, які безпосередньо причетні до порушень прав людини у Криму, зокрема тих, які невиправдано дають розпорядження про те, щоб викорінювати українську або кримськотатарську мови з навчання, а також осіб, які невиправдано перешкоджають кримським школярам їхати на материкову частину України та вступати до українських університетів.

Ярошенко також пропонує запроваджувати санкції щодо осіб, які приймають рішення, що впливають на "вимивання" української та кримськотатарської мов.

Як повідомлялося, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь раніше заявляв, що у 2021 році в Криму офіційно залишалася одна школа з українською мовою навчання - №20 у місті Феодосії, де діти навчаються до 9-го класу з використанням української мови. Але по суті, за його словами, української мови там немає, тому що немає викладачів української мови та літератури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-