«Справу» трьох кримських татар повернули до суду першої інстанції

«Справу» трьох кримських татар повернули до суду першої інстанції

Укрінформ
Апеляційний суд у Росії відмовився розглядати скаргу на вирок фігурантам червоногвардійського «справи Хізб ут-Тахрір» через те, що обвинуваченим не надали можливість ознайомитися з матеріалами «справи».

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Апеляційний військовий суд у Власисі зняв з розгляду матеріали з красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» і повернув їх до суду першої інстанції через те, що Південний військовий окружний суд у Ростові-на-Дону не надав підсудним можливості ознайомитися з матеріалами», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 20 квітня має розпочатися розгляд апеляційних скарг захисників на вироки, винесені Рустему Емірусеїнову, Ескендеру Абдулганієву і Арсену Абхаїрову, які не змогли скористатися своїм правом вивчити матеріали кримінальних справ проти них у повному обсязі.

Більш того, повідомила адвокат Ліля Гемеджі, обов'язок ознайомити підсудних із протоколом суд переклав на захисників, надіславши їм диски з аудіофайлами, що не відповідає Кримінально-процесуального кодексу РФ.

«У адвокатів немає можливості при всьому бажанні занести у слідчий ізолятор техніку і диски і знайомити ув'язнених з аудіозаписами», - прокоментувала Гемеджі.

Тепер, зазначила адвокат, після повернення матеріалів справ у Південний окружний військовий суд, апеляційні скарги можна буде подати лише після усунення порушень.

Читайте також: Росія перекинула до окупованого Криму понад 50 штурмовиків

Арсен Абхаїров, Рустем Емірусеїнов і Ескендер Абдулганієв звинувачуються у приналежності до забороненої в Росії партії Хізб-ут Тахрір, знаходяться в СІЗО з лютого 2019 року. 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва - до 12 років і Арсена Абхаїрова - до 13. Рішення було винесено судовою колегією у складі Плиска Руслана, Костіна Ігоря, Звягіна Євгена.

На оголошенні вироку підсудні перебували в «акваріумі» у футболках з написами «1944 - призначили у зрадники», «2016 - призначили в терористи» і «Вивчення релігії - не тероризм».

Підсудні та їхні адвокати називають процес сфабрикованим. Звинувачення мотивується матеріалами прослуховувань, знайденими у фігурантів справи книгами і показаннями прихованих свідків.

18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включаючи фігурантів даної кримінальної справи.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів червоногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір» політичними в'язнями і зажадав їхнього негайного звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-