Захист кримськотатарських активістів заявив про неправомірність «доказів обвинувачення»

Захист кримськотатарських активістів заявив про неправомірність «доказів обвинувачення»

Укрінформ
Адвокати фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» готують клопотання на адресу Південного окружного військового суду про неправомірність доказів обвинувачення у вигляді упізнань підзахисних секретними свідками в ряду одних і тих самих статистів.

Про це у відео, опублікованому в Фейсбуці Кримською солідарністю, повідомила Адвокат Еміне Авамілева, передає Укрінформ.

«Захист має намір на наступне засідання підготувати клопотання про неприпустимість як доказів протоколів слідчих дій у вигляді упізнань, коли один і той самий статист брав участь у декількох упізнаннях», - повідомила Авамілева.

Зокрема, за її словами, в упізнанні її підзахисного Рустема Шейхалієва брав участь статист, який через деякий час брав участь як статист в іншій слідчій дії.

Як наголосив адвокат Олексій Ладін, процедура упізнання, проведена стороною обвинувачення, не відповідає вимогам цього слідчого заходу. Зокрема, секретному свідку пропонують упізнати конкретну людину, ставлячи поруч з нею статиста іншої зовнішності, віку, національності.

«Припустимо, треба упізнати щодо інших осіб Османа Аріфмеметова, який на момент упізнання був з бородою. Особи, які стоять з ним, - набагато старші за нього, до того ж слов'янської національності. Таке упізнання не становить жодних труднощів, але за його результатами людину обвинувачують у терористичній діяльності», - пояснив Ладін.

За словами адвоката, під час засідання прокурор оголосив обвинувальний висновок щодо фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Аметова, Сулейманова, Аріфмеметова, Шейхалієва і Муєдінова.

Читайте також: Справа Гафарова: «Суд» визнав незаконними дії кримських тюремників

«Обвинувачення було стандартним по цій категорії справ, хоча якихось конкретних звинувачень на адресу наших підзахисних у тому, що вони намагалися повалити конституційний лад Росії або здійснювали якісь терористичні дії, в обвинувальному висновку не було», - зазначив Ладін.

Наступне засідання у Південному окружному військовому суді по цій групі обвинувачених призначено на 6 квітня 2021 року.

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року в Криму проходили наймасовіші обшуки в будинках кримських мусульман, які проживають у селищах Сімферопольського району Кам'янка, Строганівка, Біле. На місцях працювали співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардіі, поліції, ДПС.

Були затримані 26 кримськотатарських активістів - Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Меджит Абдурахманов, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Аким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов.

Більшість з них є учасниками правозахисного об'єднання Кримська солідарність. Четверо перебувають у розшуку. Всі обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-