Меджліс і Курултай хочуть прописати у законі про кримськотатарську автономію

Меджліс і Курултай хочуть прописати у законі про кримськотатарську автономію

Укрінформ
Основна мета ухвалення закону про кримськотатарську автономію - це визнання Меджлісу і Курултаю кримськотатарського народу офіційними органами. Крім того, законопроєкт передбачає квотне представництво кримських татар в органах влади України.

Про це в інтерв'ю виданню РБК-Україна сказала заступник постійного представника Президента України в Автономній республіці Крим Таміла Ташева.

"Законопроєкт про кримськотатарську автономію передбачає, що Меджліс і Курултай визнаються офіційними органами, також передбачено квотне представництво кримських татар у всіх органах місцевої влади і місцевих радах півострова. Такі квоти є в багатьох країнах світу, і розробники цю практику вивчали ", - розповіла Ташева.

За її словами, щодо питань про статус кримськотатарського народу, кримськотатарської автономії, квоти - суспільству потрібно більше інформації.

"Ці питання потребують комунікації. Знову-таки, великою помилкою я вважаю те, що не було активної роботи, щоб пояснювати: що це таке і чому кримські татари мають право на певну квоту в органах державної влади та місцевих радах півострова. Це питання історичної справедливості, це корінний народ України, який пережив кілька хвиль депортації і є пригнобленим, йому потрібно допомогти відновити свої права", - вважає Ташева.

Водночас, сказала вона, "потрібно чітко зазначати, що ніяких питань, пов'язаних з територіальною цілісністю України в цьому контексті не виникає, вони можуть вирішуватися тільки на загальнонаціональному рівні".

Як повідомлялося, в травні 2017 року Україна була створена Робоча група з розробки пропозицій змін і доповнень до Конституції України щодо АР Крим. До її складу увійшли народні депутати всіх фракцій, провідні правознавці та юристи, а також представники Меджлісу кримськотатарського народу. У квітні 2018 року робоча група завершила роботу над поправками та прийняла текст змін і доповнень.

Читайте також: Кримськотатарська автономія: Меджліс закликає внести законопроєкти до ВР

Після зустрічі Президента України Володимира Зеленського з лідерами кримських татар народний депутат України Мустафа Джемілєв розповів, що Зеленський підтримує ідею створення кримськотатарської автономії.

Пізніше Президент України заявив, що надання автономії кримським татарам - один зі шляхів підтримки корінного народу Криму, але це не спростить деокупацію Криму.

13 листопада Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич заявив, що питання кримськотатарської автономії потрібно винести на більш широкий дискурс, оскільки суспільство не розуміє, про що йде мова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-