Сенцов розкритикував ПАРЄ за повернення російської делегації

Сенцов розкритикував ПАРЄ за повернення російської делегації

Укрінформ
Визволений політв'язень Кремля український режисер Олег Сенцов розкритикував ПАРЄ за повернення російської делегації, у той час коли у в'язницях РФ утримують українських політв'язнів.

Колишній політв'язень Кремля виступив під час дискусії у ПАРЄ про виклики з боку авторитарних режимів міжнародним механізмам із захисту прав людини, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Більшість українців і я особисто не вітаємо цей крок (повернення російської делегації до ПАРЄ - ред.). Тому що умови для цього, включаючи виконання відповідних резолюцій та рекомендацій, російською стороною не виконані. Нині росіяни вважають це перемогою – що повернулися сюди, нічого не зробивши, та продовжують роботу, ніби нічого не сталося. Я сподіваюся, що це не так. Ми нічого не забули. Подивимося, що буде далі», - сказав Сенцов.

Він нагадав, що нині в РФ утримуються щонайменше 86 громадян України.

«Агресія проти моєї країни триває. Крим і Донбас залишаються окупованими. Щонайменше 86 українців, переважно кримських татар, утримуються в Росії. Окрім цього, щонайменше 227 людей перебувають у в'язницях окупованого Донбасу, що контролюється Росією», - наголосив колишній політв'язень.

Сенцов висловив сподівання, що Рада Європи сприятиме звільненню протиправно утримуваних Росією українських політичних в'язнів.

Читайте також: Сенцов у ПАРЄ: Включати до російської делегації "депутатів Криму" неприпустимо

Як повідомлялося, кінорежисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на окупованому півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму, Кольченка - до 10 років ув'язнення. Обидва свою провину не визнали.

В ув'язненні Сенцов оголошував голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у РФ, яку тримав 145 днів і був змушений припинити через загрозу насильницького годування.

25 жовтня 2018 року Європейський парламент оголосив Сенцова лауреатом премії Сахарова.

7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 11 політв'язнів, серед яких і Сенцов із Кольченком, а також 24 захоплені Росією у листопаді 2018-го у районі Керченської протоки військові моряки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-