На нараді ОБСЄ розповіли про тортури над

На нараді ОБСЄ розповіли про тортури над "українськими диверсантами"

Укрінформ
У фігурантів "справи українських диверсантів" Володимира Прісича і Євгенія Панова тортурами електричним струмом дізнавачі домагалися "зізнання" в роботі на розвідку України.

Про це на нараді ОБСЄ з людського виміру у Варшаві розповів заступник керівника Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін, повідомляється на сторінці КПГ в Facebook.

"Прісич був прив'язаний до стільця, до пальців його ніг були примотані дроти. Катування електричним струмом тривало не менше восьми годин, в ході яких Прісича примушували дати свідчення на камеру. Запис, де він зізнається в роботі на розвідку України, було зроблено наступного дня", - повідомив правозахисник.

За його словами, факту "зізнання" Прісича, звільненого 15 серпня у зв'язку з закінченням терміну покарання, свого часу був присвячений сюжет на телеканалі «Росія-1» з використанням відео спецслужб, який тривав менше хвилини і містить безліч склеювань.

"В реальності запис проводився протягом двох годин, оскільки в результаті перенесених тортур і під дією невідомих ін'єкцій Прісич неодноразово непритомнів і ледь міг читати з аркуша заготовлений спецслужбами текст", - заявив Чекригін.

Він додав, що згодом російські спецслужби відмовилися від обвинувачень українця в шпигунстві — замість цього в машину Прісича було підкинуто наркотики і щодо українця було сфабриковано справу за ч. 2 ст. 228 КК РФ (Незаконні придбання, зберігання, перевезення, виготовлення, переробка наркотичних засобів).

За словами експерта, аналогічні тортури з електричнимо струмом застосовували і до іншого фігуранта «справи українських диверсантів» - Євгена Панова, який повернувся додому в результаті обміну утримуваними особами між Україною і Росією 7 вересня.

"Крім того, що його також змусили дати свідчення на камеру, Євгенія змусили написати відмову від послуг адвоката, найнятого родичами, на користь адвоката за призначенням", - зазначив правозахисник.

Згодом, як і у випадку з Прісичем, захист Панова отримав відмову від влади РФ в проведенні розслідування за фактом застосування тортур на етапі слідства та притягнення до відповідальності винних.

Коментуючи зазначені факти, представник КПГ заявив, що Росия порушує зобов'язання ОБСЄ у сфері людського виміру, прийняті в Москві 1991 року.

"У таких умовах тортури і жорстоке поводження стали звичайною практикою, яка застосовується поліцією і ФСБ Росії. Такі методи дозволяють фактичній владі півострова примушувати затриманих до дачі свідчень, схиляти їх до укладення угоди зі слідством, змушувати відмовлятися від послуг адвокатів за договором на користь адвокатів за призначенням, які співпрацюють з ФСБ", - заявив Чекригін.

Читайте також: Удари по п'ятах, нирках і вухах: на нараді ОБСЄ озвучили нові факти тортур над Балухом

Від імені українських правозахисників він виступив з рекомендаціями на адресу РФ припинити практику катувань і переміщення громадян України з території Криму.

Крім того, повідомляється про необхідність допуску до Криму міжнародних організацій, в тому числі Моніторингової місії ОБСЄ, незалежних медичних експертів для проведення обстеження громадян України, які перебувають у місцях несвободи в Росії і в Криму, а також припинення політично мотивованого переслідування та звільнення жертв такого переслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-